Allegrini - Corte Giara wijndomein, schitterende Amarone
Intens robijnrode wijn, met in de neus intense geuren van kersen, peper en kruiden. In de mond is de Amarone droog, mooi in balans, vol donker rood rijp fruit, fris, en een mooie lange afdronk.
Deze Amarone is gemaakt van Corvina Veronese 70% en Rondinella 30% druiven.
De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van 180 tot 250 meter in de heuvelachtige Valpolicella DOC. de expositie is zuid-oost. De grondsoort is kalkrijke klei. de wijngaarden zijn aangeplant in de jaren negentig van de vorige eeuw, met een plantdichtheid van 3.000 planten per ha.
De handmatige oogst van zorgvuldig geselecteerde trossen, geschiedt in de tweede helft van september. Hierna worden de druiven op een natuurlijke wijze gedroogd voor een periode van 3-4 maanden
in een drooginstallatie. De druiven verliezen hierbij 40% van hun oorspronkelijke gewicht, waardoor de wijnen voller en rijker worden.
In de eerste 2 weken van januari worden de ontsteelde druiven zacht geperst. De vergisting vindt plaats in grote stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 22°C. Het vergistingsproces duurt 22 dagen, waarbij de most dagelijks wordt gemengd. Hierna vindt, voor een periode van 15 maanden, de rijping van de amarone deels plaats 50% in grote Slavonische eiken vaten en de andere 50% eenmaal eerder gebruik Frans eiken barriques. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de Amarone nog verder voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Deze Amarone begint "op dronk" te komen in 2025. Vervolgens kunt u nog tot 2040 genieten van deze schitterende Amarone. Decanteer de wijn of open de fles 24 uur van te voren. Drink temperatuur maximaal 18ºC.