Amarone della Valpolicella DOCG - Vigneto Monte Lodoletta - 2013 - Dal Forno Romano
Dal Forno Romano - Amarone - Valpolicella

Amarone della Valpolicella DOCG - Vigneto Monte Lodoletta - 2013 - Dal Forno Romano

98/100 legendarische Amarone van de "buiten categorie" uit het vijf sterren oogstjaar 2013

Oogstjaar: 2013 - Houdbaar tot: 2055
98/100 punten, legendarische Amarone van Romano dal Forno, Vijf sterren oogstjaar 2013, vol, krachtig, vol, intens rood rijp donker fruit, afdronk, fluweelzachte tannines, is overweldigend lang. Meer
349,50
+ In winkelwagen
Voldoende op voorraad.
Op werkdagen besteld voor 22.00 uur, morgen in huis. Gratis thuisbezorgd boven 75,=.
  • Snelle levering
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Orderverwerking op werkdagen tot 22.00 uur
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Amarone del Valpolicella - Romano dal Forno - 2013, 5 sterren oogstjaar, 98/100 Parker, 97/100 Suckling, vijf trosjes Bibenda Italiaanse Sommeliers

De wijn is intens donker neigend naar zwart met paarse glinsteringen aan de randen. In de neus is de wijn zeer intens en complex, bosbessen, bramenjam, cassis, mirte, kersencholoclade, zoete tabak, kardemon en balsamico. In de mond is de wijn zeer vol en krachtig, vol met intens rood rijp donker fruit, lichte mineralise sappigheid, de afdronk, met de fluweelzachte tannines, is overweldigend lang, minuten lang blijft de wijn in de mond hangen. 

De godfather van de Amarone is zonder twijfel Guiseppe Quintarelli. Romano dal Forno is, op 22 jarige leeftijd, bij Quintarelli gaan werken en heeft alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Vervolgens zijn eigen bedrijf begonnen om het nog beter te doen, nog mooiere wijnen te maken dan Quintarelli. Bij Romano gaat het uitsluitend om kwaliteit en nog eens kwaliteit. Hij kent iedere stok in de wijngaard. Romano staat voor maniakale perfectie.

Zijn Amarone wijnen behoren inmiddels al vele jaren tot de absolute top. 

De wijngaarden zijn gelegen in Val d'Illassi, gelegen ten noord-oosten van de stad Verona. De grondsoort is van alluviale oorsprong en samengesteld uit 70% grind 15% slib en 15% klei. 

De Amarone van Romano Dal Forno Amarone wordt gemaakt van 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Oseleta, 10% Croatina druiven. Met uiterste zorgvuldigheid worden de beste druiven, van half september tot eind oktober, handmatig geplukt. Er wordt meerdere malen geoogst, waarbij per ronde uitsluitend de allerbeste druiven worden geoogst. Hierna liggen de druiven voor een periode van 3 maanden in grote open ruimtes om te kunnen indrogen.Het persen begint meestal midden december nadat de druiven handmatige gecontroleerd zijn. De fermentatie gebeurt in grote roestvrij stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van 28°C zijn. De most wordt gedurende 15 dagen meerdere malen per dag langzaam geroerd. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in nieuwe barriques. 

Hierna wordt de wijn gebotteld. Hierbij wordt de wijn eerst nog in grote stalen vaten geblend met de wijnen uit de verschillende barriques. Vanuit de stalen vaten wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog minimaal 2 jaar op de fles in de kelders van het domein.

 

Wijn-spijs tip van de Italiaanse Sommeliers: Perfect bij een runderstoofschotel. Maar ook werkelijk fantastisch met een kaas plateau. Het is een echte meditatie wijn.

Robert Parker: 98/100 punten

The 2013 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta is my favorite wine in the retrospective, along with the amazing 2011, 2009 and 1996 vintages. This wine was released at the beginning of this year, and because Dal Forno skipped over the 2014 vintage, this is the only Amarone we will see for a while (until the highly anticipated 2015 is released). The 2013 vintage is characterized by a slightly more streamlined mouthfeel (which isn't saying much given the baseline enormity of these wines) with carefully etched aromas of black cherry, rum cake, dark chocolate and toasted espresso. The 2013 vintage was balanced overall without the sudden heat waves we saw in the summers of 2011 and 2012. The grapes finished a slow and steady ripening process over an extended growing season. The effect is graceful and focused. Put this bottle aside in your cellar for the decades to come.

 

James Suckling: 97/100 punten

Absurdly intense on the nose, saturated in dark-plum essence, vanilla, tar, ash, mocha and light raisins. Somehow, this still manages to be fresh and elegant — that’s thanks in part to the fine nature of the tannins, which on the surface seem brash and burly. Full-bodied and very, very long, casting dark fruit deep and ingrained. A stunning blockbuster of a wine that will either thrill or disturb. Drink from 2025.

Overige informatie

Specificaties

  • Inhoud:750 ml
  • Drinktemp.:18ºC
  • Alcohol %:16,5%
  • Artikelnummer:AMA-1010-R16101

Recent bekeken producten

  •   Amarone della Valpolicella DOCG - Vigneto Monte Lodoletta - 2013 - Dal Forno Romano

    Amarone della Valpolicella DOCG - Vigneto Monte Lodoletta - 2013 - Dal Forno Romano

    98/100 legendarische Amarone van de "buiten categorie" uit het vijf sterren oogstjaar 2013

    349,50
    Op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »