Amarone della Valpolicella Classico Superiore DOCG - Uitmuntend beoordeelde "Cru" komend van de Monte Masua wijngaard.
Donker robijnrode wijn. In de neus een intens en complex boeket van diep rood rijp bosfruit, moerbeien, exotische specerijen, geneeskrachtige kruiden, viooltjes. De smaak is vol, krachtig, charismatisch, confiture, zachte tannines en een fluweelzachte zeer lang aanhoudende afdronk.
Deze "Cru" Amarone wordt alleen gemaakt in de allerbeste jaren. De druiven voor deze wijn worden verkregen uit de beste delen van de wijngaard, na een strenge selectie van de druiven.
Deze "top amarone" is een blend van Corvina 70%, Molinara 20% en Corvinone 10% druiven.
De wijngaard is gelegen op hellingen van de Monte Massua, in het hart van de Valpolicella Classico DOCG. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 250 meter, op de zuidwestelijke helling. De grondsoort is zeer licht, sterk kalkhoudende en rijk aan gebroken schelpen. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 3.000 planten per ha. De wijngaard is aangeplant in de loop van de jaren '80 van de vorige eeuw.
De druiven worden in de tweede helft van september, met de hand, geplukt. Uitsluitend de mooiste en gezondste druiventrossen worden voor deze wijn geplukt. Hierna worden de druiven op houten rekken in een goed ventilerende schuur gelegd, waarbij zij zo rond de 45% van hun vocht verliezen. De intensiteit van de wijn neemt door dit vochtverlies enorm toe.
Eind februari, na de indroging van de geoogste druiven, worden zij zacht geperst. Hierna ondergaan zij het vergistingsproces voor een periode van 45 dagen, bij een gecontroleerde temperatuur tussen de 10-20°C. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 36 maanden, deels in grote eiken vaten en deels in tonneaux. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog verder op de fles voor een periode van minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Cru Amarone della Valpolicella wijn/spijs combinatietip: een heel bijzondere meditatiewijn, perfect bij wildgerechten, gegrild- gebraden vlees, of bij rijpe pittige kazen.
Open de fles minimaal vier uur van te voren, of decanteer de wijn. Drinktemperatuur maximaal 18°C.