Amarone della Valpolicella Classico Superiore DOCG - Uitmuntend Gambero Rosso.
Diep intens robijnrode wijn met in de neus een rijk boeket met intense geuren van zwarte bessen, bramen, compote, cayennepeper, rabarber, leer en noten. In de mond is de wijn robuust, levendig, met warme, maar ook zachte sensaties in het gehemelte met een verrassende frisheid en duidelijk aanwezige tannines. De wijn is voortreffelijk in balans en heeft een krachtige en fluweelzachte lang aanhoudende warme afdronk.
De wijn is een cuvée van Corvina 70% druiven, Rondinella 25% en Molinara 5% druiven.
De wijngaarden zijn gelegen in het heuvelachtige gebied van de Valpolicella Classico, rondom Monte Masua, op een hoogte van rond de 250 meter boven de zeespiegel. De grond is zeer licht, kalkhoudend en vol met kleine stukjes gebroken schelpen. De wijngaarden zijn aangeplant in de jaren '80 van de vorige eeuw, met een plantdichtheid van rond de 3.000 stokken per ha. De stokken worden gesnoeid volgens het pergola systeem.
In de tweede helft van september, worden na een zorgvuldige selectie, de druiven handmatig geplukt. Alleen de gezondste en meest rijpe druiven komen in aanmerking om voor deze amarone te worden geoogst. Na de oogst worden de druiven op houten leggers gelegd in een tochtige, ventilerende schuur, voor het indrogen. De druiven verliezen in de periode van oktober tot feburati zo'n 40% van hun vocht. Hiedoor neemt de concentratie van de wijn sterk toe. Begin februari worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces gedurende een periode van rond de 45 dagen bij een temperatuur tussen de 10-20°C. Vervolgens rijpt de wijn nog voor 24 maanden in eikenhouten vaten en tonneaux van 900 liter. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij op de fles nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein om zich verder te verfijnen.
Amarone wijn/spijs combinatie tip: Perfect bij rijpe kazen, bij een steak, braadstuk of wild.
Serveer de Amarone bij een temperatuur van maximaal 18°C en het is aan te raden om de fles ten minste vier uur van tevoren te openen, dan wel te decanteren.