Hoogste waardering Gambero Rosso 3 rode glaasjes - 95/100 punten Suckling
Deze wijn is samengesteld uit een aantal specifieke Sardijnse druivensoorten zoals Cannonnau (85%) Malvasia (5%), Carignano (5%) en Bovale (5%).
De Turriga wordt door Argiolas (opgericht in 1938) beschouwd als zijn beste wijn. Dat heeft alles te maken met de plaats waar deze wijn wordt geoogst, en waarnaar deze wijn ook genoemd is: Turriga. De wijngaarden hier zijn eveneens eigen bezit van Argiolas. Ze bevinden zich op een arme, kalkrijke ondergrond, op een hoogte van 230 meter, op hellingen die profiteren van de late middagzon. De opbrengst in de wijngaard is extreem laag, niet meer dan ongeveer een kilo per druivenstok. Op deze manier krijgt de wijn kracht en structuur in combinatie met perfect rijpe tannines. Bij de gisting van de met de hand geplukte druiven wordt gebruik gemaakt van de gisten van de eigen schil. Na de gisting rijpt de wijn gedurende 18 maanden op nieuwe eiken vaten uit Frankrijk, die de wijn een verleidelijk vanille aroma en wat extra tannines geven. Dit resulteert in een bijzondere, krachtige wijn, geknipt voor enige jaren opleg.
Suckling: 95/100 punten (2014)
This is a very subtle and refined red from Sardinia with blackberries, blueberries and a lavender undertone. Medium to full body, ultra-fine tannins and a long and flavorful finish. Tight and polished. Drink or hold.
Parker 92/100 punten (2014)
This is a benchmark wine for Argiolas and indeed for Sardinia in general. The 2014 Turriga is a blend of mostly Cannonau with smaller parts Carignano, Bovale and Malvasia Nera. This vintage offers a little less intensity compared to editions from more balanced and less challenging vintages; however, this expression from the wet and cool 2014 harvest offers loads of dark fruit intensity with prune, plum and Sardinian myrtle berry (which is very similar to a blueberry). This wine could stand up to Sardinia's celebrated aged pecorino. I am suggesting a ten-year drinking window, more or less.