Vier druiventrosjes van de Italiaanse sommeliers voor de Barbera d'Alba Superiore
Donkerrode wijn met intens diep paarse randen. In de neus is de geur van de wijn intens, verleidelijk, rijp rood fruit, pruimen, mirte, moerbei, bramen en verse kruiden. In de mond is de wijn elegant, vol, levendig, perfect in balans, heerlijk donker rijp fruit, en een lange krachtige afdronk met lichte tonen van zoethout in de nasmaak.
De Barbera druiven komen van de wijngaard (2,1ha.) uit het stadje Barolo. De ligging is op een hoogte van rond de 300 meter. De grondsoort is kleiachtige leem, vermengd met compacte grijsachtige zandleem. De stokken zijn aangeplant deels in 1942 en deels in 1991 met een plantdichtheid van 5.000 planten per ha. De opbrengst is ca. 7.000 kg druiven per ha.
De druiven worden eind september, begin oktober met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd op de beste kwaliteit. Nadat de druiven geplukt zijn worden zij direct naar de wijnmakerij gebracht, alwaar zij worden ontsteelt en hierna zacht geperst. De vergisting van de druiven vindt plaats in grote stalen vaten voor een periode van 4 tot 6 dagen, gevolgd door een malolactische vergisting van 4 tot 6 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 18C°. Hierna ontwikkelt de Barbera zich verder in grote Slavonisch eiken vaten, van 1 tot 3 jaar oud, voor een periode van 12 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog op de fles voor een periode van minimaal 12 maanden in de kelders van het domein.
Wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers. Perfect bij een vegetarische Brandnetel Risotto, maar ook een perfecte match met vlees gerechten.
Over Brezza:
De familie Brezza is sedert 1885 eigenaar en exploitant van hun wijnmakerij en wijngaarden. Thans is de 4e generatie die de tradities voortzet. De filosofie van Brezza is om geen blendwijnen te produceren maar uitsluiten mono rassenwijnen. En vooral veel zorg, tijd en aandacht aan een gezonde wijngaard te besteden. Het oogsten geschiedt zeer zorgvuldig met de hand. De focus is om de druiven op het juiste rijpingsmoment te plukken. De pluk geschiedt dan ook zeer selectief en meerdere malen wordt de wijngaard hiervoor doorlopen. Brezza maakt geen gebruik van aangekochte gisten voor het vergisten van hun wijnen. Gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke gisten uit de wijngaard. De rijping van de wijn geschiedt traditioneel in grote Slavonische eikenhouten vaten van 3000 liter die niet worden geroosterd. Alle wijnen die in de eiken vaten rijpen worden niet gefilterd of geraffineerd.