Cerretta Cru Barbera - Giacomo Conterno - Een echt meesterwerk! - 94/100 Punten Parker
In 2008 kocht Giacomo Conterno de wijngaarden in Cerretta, net ten noorden van Serralunga d'Alba, deel uitmakend van de Barolo DOCG. Een deel van de wijngaard is aangeplant met nebbiolo druiven, voor de prachtige Cru Barolo Cerretta en een deel is aangeplant met Barbera druiven, voor deze prachtige Cru Barbera.
Intens robijnrood met prachtige paarse tinten. In de neus intense geuren van rozen, granaatappel, frambozenjam, balsamico, mineralige tonen en een muskusachtige toets. In de mond is de wijn vol, krachtig maar toch ook elegant, warm, prachtig in balans, met levendige zuren. In de opmerkelijk eindeloos lange afdronk zijn de tannines zijdezacht.
De druiven worden in september handmatig, in meerdere oogstrondes, waarbij alleen de allerbeste en mooi rijpe druiven worden geplukt. Na de pluk worden de druiven nogmaals op hun kwaliteit geselecteerd op de sorteertafels bij de wijnmakerij. Hierna worden de druiven zacht geperst. De vinificatie van deze prachtige Barbera geschiedt voor een periode van 20 maanden in grote eiken vaten van 60-70 hl.
De Barbera Cru Cerretta wordt geproduceerd door één van de belangrijkste en bekendste namen in de wijnwereld van Piemonte. De wijnmakerij Giacomo Conterno werd in het begin van de 20e eeuw opgericht door een familie, die generaties lang wijngaarden had gecultiveerd op de heuvels van het Barolo-gebied met de meest prestigieuze percelen in dit gebied. Met de labels Cascina Francia, Arione en Monfortino. Door zeer hard te werken in de wijngaarden wordt een buitengewone kwaliteit druiven gekregen, die ook nog eens zeer strikt worden geselecteerd, omdat alleen van de allerbeste druiven wijn wordt gemaakt. Geduldig en intensief werk in de kelder maakt de wijn af!
Barbera Cerretta Wijn/spijs combinatie: Perfect bij gerechten met wildzwijn, gebraden rundvlees, steak, of bij oude kazen.
Op dronk vanaf: 2024 tot 2038.
Robert Parker: 94/100 Punten
I tasted the Giacomo Conterno 2019 Barbera d'Alba Vigna Cerretta a week or so after the wine had been bottled. You are immediately made aware of the richness and concentration achieved in this growing season thanks to the wine's dark and velvety appearance. To the nose, this Barbera d'Alba imparts wild cherry, plum, spice, tarry smoke, dried mint and sweet apricot. Warm earthy notes frame that core of lively fruit. The Cerretta site in Serralunga d'Alba has more clay in the soils, which produces the extra power displayed by this wine.