Schitterende Barolo, druiven komend van de oudste delen van de wijngaarden geplant in 1961 - 92/100 punten Suckling
Granaatrode wijn met purperen reflecties. In de neus geeft de wijn intense geuren van rood fruit, wilde kruiden, balsamico en mineralige noten. In de mond is de wijn prachtig gelaagd, complex, intens rood fruit, en een heerlijk lang aanhoudende afdronk met goed geintegreerde tannines.
De wijngaarden zijn gelegen om en nabij La Morra in de deelgebieden Roggeri, Bricco, San Biagio en Rive. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 300 meter met een ligging op de zuidwestelijke en zuidoostelijke helling. De grondsoort is klei-achtige, kalkhoudende grond. De wijngaarden zijn aangeplant met zo'n 3.800 stokken per ha. De wijngaarden zijn uitsluitend aangeplant met de Nebbiolo druif.
In de wijngaarden wordt uitsluitend handmatig gewerkt met respect voor natuur en milieu. De oogst geschiedt volledig handmatig met een zorgvuldige selectie van de beste kwaliteit druiven. De druiven worden na de oogst in kleine kratten naar de wijnmakerij gebracht alwaar zij zacht worden geperst. Het vergistingsproces geschiedt op traditionele wijze in verglaasde betonnen vaten voor een periode van 16 tot 18 dagen, op de schil, bij een gecontroleerde temperatuur van 30°C.
De opvoeding van de wijn geschiedt in Slavisch eiken vaten van 25hl voor een periode van 24 tot 30 maanden. Hierna verfijnt de wijn nog minimaal 6 maanden in stalen vaten waarna zij wordt gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog eens minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Deze prachtige Barolo 2017 zal pas op zo'n mooist zijn in 2023-2030. Wil je nu al vast van een mooie Barolo genieten kies dan een Barolo uit 2010-2012.
James Suckling: 92/100 punten (2016)
A firm, silky red with cherry and berry aromas and flavors. It’s medium-bodied with light tannins and a fresh finish. The tannins need to soften and it needs to open. Try after 2023 and onwards.
Wijn/spijs combinatie tip Barolo 1961: Ideale begeleider van gerechten met rood vlees, gestoofd vlees en rijpe kazen. De Italiaanse sommeliers adviseren deze prachtige barolo te schenken bij kalfsschenkel.
Uit oude documenten blijkt dat de familie Oberto, eigenaren van Ciabot Berton al in 1200 in La Morra woonden. De familie maakt al wijn sedert 1800. De wijngaarden zijn gelegen in de prestigieuze historische crus van La Morra, in het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf heeft ca. 12 ha aan wijngaarden rondom La Morra. Het deelgebied van de wat meer verfijndere Barolo wijnen. De wat krachtiger Barolo's komen uit Serralunga d'Alba en Montfort d'Alba.