Barolo Bussia - Aldo Conterno - James Suckling 96/100 punten - Robert Parker 93+/100 punten
Licht robijnrode wijn met in een neus intense geuren van pruim, sinaasappel, perzik, veel zoete kers, en een vleugje vers hout. In de mond is de wijn complex en expressief, prachtig gelaagd, met intens rood fruit, kers, bramen, prachtige tannines in de lang, erg lang houdende afdronk.
De druiven komen van de verschillende wijngaarden in Bussia, onderdeel van de gemeente Montforte d'Alba. De wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven, van de klonen Michet en Lampia. De stokken in de wijngaard zijn aangeplant in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw.
De druiven worden half oktober met de hand geplukt. Na de pluk worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces met de schil in grote stalen vaten. De alcoholische vergisting geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur met maximale pieken van 32 graden Celsius, voor een periode van 20 tot 30 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 28 tot 32 maanden in grote gebruikte vaten van Slavonisch eikenhout (botti).
Wijn/spijs combinatie Barolo wijn Bussia - perfect bij wild, gebraden vlees of een kaasplateau met rijpe kazen.
James Suckling: 96/100 punten
Dit toont een prachtige complexiteit van rijp fruit zoals kersen en sinaasappelschil ondertonen met citroen en ananas hoogtepunten. Middelgroot lichaam en goed gedefinieerde tannines. Drink in 2020.
Robert Parker 93+/100 punten
It may be a so-called entry level Barolo, but the 2013 Barolo Bussia definitely delivers the goods. Fruit is sourced from three separate points within the larger Bussia cru. These sites are characterized by clay soils with southeast exposures and approximately 25-year-old vines. The quality of fruit is very intense and defined with dark cherry and dried blackberry. Yet the mouthfeel is ethereal, light and buoyant. Keeping in line with the vintage, the tannins are firm and slightly rigid. However, they are well absorbed by the exuberant nature of the fruit. The wine's personality is reminiscent of the Barolo Bussia Cicala.