Barolo Bussia Monforte d'Alba 93/100 punten Suckling
Granaatrode wijn met een diep donker oranje rand. In de neus heeft de wijn een intense geur, kersen, kruiden, kaneel, kruidnagel, vanille en leer. In de mond is de wijn warm, droog, robuust, glad en mooi in balans, heerlijk rood rijp fruit, kersen, en zachte tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De Nebbiolo druiven van de Barolo Bussia komen van de wijngaard gelegen op de befaamde hellingen van de Bussia heuvel. De wijngaard heeft een expositie zui-zuid-west. James Suckling heeft weleens over deze heuvel gezegd, gemaakt door de hand van God, vanwege de bijzondere kwaliteit van de wijnen.
De wijngaard is aangeplant midden jaren tachtig van de vorige eeuw. In de wijngaard wordt veel werk verricht, meerdere keren per jaar worden de stokken gesnoeid en wordt het aantal uitlopers van druiven beperkt, zodat bij de oogst nog slechts een mooie volle tros aan een plant hangt. De druiven worden handmatig geoogst vanaf half oktober.
Na de oogst worden zij snel naar de wijnmakerij gebracht en zacht geperst, zodanig dat de schil scheurt. Met de schillen worden de druiven vergist, voor een periode van 40 dagen, onder een gecontroleerde temperatuur. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 12 maanden deels (50%) in nieuwe barriques en deels (50%) in eenmaal gebruikte barriques. Hierna wordt de wijn ongefilterd gebotteld en verfijnt zij nog verder op de fles voor minimaal een periode van 12 maanden in de kelders van het domein.
Barolo Bussia wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers: Wildzwijn stoofpotje met jeneverbessen
James Suckling: 94/100 punten
“Impressive oak spices and a fragrant rose-like sheen across some nicely ripe red cherries and light earthy notes, leading to a palate with handy depth and drive. Acidity holds tannins in formation, and the red-cherry flavors drive long. A great 2014.