Barolo Cru Cannubi - Hoogste waardering Gambero Rosso, 96/100 punten James Suckling - 18/20 punten Jancis Robinson
Briljante granaatrode kleur die na verloop van tijd licht amberkleurig wordt, uitbundig in de neus met geuren van fruit en kruiden, complex, vol en fluweelachtig met een lange afdronk. Een wijn van grote klasse die de elegantie van het "Cannubi"-terroir in Barolo tot uitdrukking brengt, rijk aan structuur, intens en met veel kracht.
De druiven komen van de Cannubi wijngaard gelegen in de Barolo DOCG, nabij het stadje Barolo. De Cannubi wijngaard in Barolo op 220 meter. De grondsoort is vooral kalkhoudende klei met mergel, met een blootstelling op de zuid, zuid-oosten. De wijngaard is aanplant met 4.800 stokken per ha., zijn aangeplant in de jaren 1962 - 1991 - 2002.
De druiven worden tijdens de pluk, eind september, zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Na de pluk worden de druiven zacht geperst. De vinificatie geschiedt gedurende 22 tot 25 dagen in stalen vaten, met een gecontroleerde gisting temperatuur (30 °C-32 °C). De opvoeding van de wijn geschiedt voor een periode van 30 maanden in grote eiken vaten. Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles blijven de wijnen nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein voor verdere verfijning.
Het wijnbedrijf is opgericht door Luigi Einaudi, geboren in Carrù (Piemonte) in 1874. Op zijn 23e jaar (1897) kocht hij een boerderij en een stuk land en begon met het planten van druivenstokken.
James Suckling: 96/100 punten
Wow. This is archetypal Barolo with a solid cylinder of polished tannins running through the center of the wine from start to finish. Full-bodied and wonderfully constructed with the tannins and beautiful fruit in all the right places. Dark fruit, dried earth and mushrooms with mild, hazelnut notes. Fantastic is the word to describe it. Endless finish. Drink after 2024 and onwards.
Jancis Robinson: 18/20 punten
Gorgeous nose, very expressive – classic. More powerful than the other cuvées from this producer in 2016 and still a little unrelenting. Needs lots of time but has all the power and fruit as well as freshness and impressive structure.