Cru Barolo 2016 - vijf sterren oogstjaar - 95+/100 Parker.
Deze Cru Barolo is robijnrood van gemiddelde intensiteit. De elegantie van de cru zit hem in de noten van, rood fruit, cacao en zoethout, gedroogde roos en pioenroos, gekonfijte kersen, zwarte peperkorrels en eucalyptus. In de mond is de wijn intens met een heerlijke complexiteit, harmonieus en evenwichtig, met licht zoetige tannines in de zeer lange delicate afdronk.
De Nebbiolo wijngaard voor de Cru Barolo Villero (oppervlakte 0,8 ha) is gelegen in Castiglione Falletto. De wijngaard ligt op een hoogte van 240 meter, met een zuidoostelijke blootstelling. De wijngaard is aangeplant in de begin zestiger jaren van de 20e eeuw. De aanplant is 4.300 stokken per ha., gesnoeid volgens het Guyot systeem. In de wijngaard wordt uitsluitend handmatig gewerkt. Oddero is gecertificeerd als bio producent.
In de wijngaard worden de stokken meerdere malen per jaar gesnoeid om zo de beste Barolo te kunnen maken. De oogst van de druiven vindt midden oktober plaats. Bij het handmatig oogsten van de druiven vindt een zorgvuldige handmatige selectie plaats van de beste druiven. Dit geschiedt zowel in de wijngaard, als bij de wijnmakerij door middel van een transportband. Na het oogsten van de druiven worden de trossen in kleine kisten gelegd. De kisten hebben maximaal 15 kg aan druiven. De druiven worden zo snel mogelijk naar de wijnmakerij gebracht. Worden hier ontsteelt en zacht geperst.
Het vergistingsproces vindt plaats in grote open stalen vaten, voor een periode van 25 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 28-29°C, gevolgd door de malolactische vergisting. De verdere rijping van deze Cru Barolo geschiedt in 40 hl. Slavonisch- en Oostenrijkse eikenhouten vaten voor een periode van 30 maanden, waarna deze wordt gebotteld. Vervolgens verfijnt de wijn nog minimaal voor een periode van 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Wijn/spijs combinatietip van de Italiaanse Sommeliers: Barolo Villero is een perfecte combinatie bij reebout met bessensaus.
De Barolo's 2016 vertonen dezelfde tendens als het schitterende oogstjaar 2010: over de hele linie is er geen middelmatige Barolo te vinden en de beste producenten hebben zichzelf overtroffen. Het geheim van al deze pracht en praal is het reguliere groeiseizoen 2016, één zonder extremen.
Robert Parker: 95+/100 punten
The Oddero family suggests tasting their single-vineyard Baroli in this order: Villero, Rocche di Castiglione, Brunate and Bussia. Starting off with the 2016 Barolo Villero, you get an open-knit but very precise expression in which the Nebbiolo grape is able to show its delicate nuances of wild cherry, rose hip, pressed violet and cola. The wine is silky and graceful. This Villero hits all the magic spots in the classic 2016 vintage. It should be exciting to chart its progression over time.
WineSpectator: 96/100 punten
Intense flavors of black currant and black cherry are shaded by iron, tar and tobacco in this toned yet powerful red. This is balanced, though needs time to absorb the dense, chalky tannins. The aftertaste extends the fruit element, along with mineral and tobacco accents. Best from 2023 through 2045.
Jancis Robinson: 17,5/20 punten
Lustrous mid ruby. Perfumed, deep and concentrated with minerally, liquorice hints. Expressive, complex fruit shot through by acidity. Almost aromatic fruit finish. Sleek and elegant but with great length and framed by savoury, chewy tannins.
James Suckling: 95/100 punten
Aromas and flavors of strawberries, cherries and walnuts are well-integrated into a medium body with round, fine tannins and a delicious finish. It really has strength with finesse. Goes on and on. Better after 2023.
Over Oddero:
Het moet ergens rond 1860 geweest zijn toen Luigi Oddero (1832-1893) met zijn wijnbedrijf startte in het stadje La Morra, gelegen in de Langhe, het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf wordt thans geleid door Mariacristina, die eind jaren negentig in het familiebedrijf is gekomen, en de kleinkinderen Isabella en Pietro.
De totale oppervlakte van de Oddero wijngaarden is ca. 35 hectare, waarvan 16,5 hectare bebouwd met Nebbiolo voor het maken van Barolo en Barbaresco. Het familiebezit omvat ook ongeveer 6 hectare hazelnootbomen. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in Santa Maria, een klein gehucht, nabij het stadje La Morra, het hart van de Barolo DOCG. Oddero is als Organic producent gecertificeerd. Podere Cantine Oddero behoort tot een van de beste Barolo producenten. Meer dan 10x hebben zij tres bicchieri, de hoogste waardering, Gambero Rosso ontvangen.