Barolo - Cerretta Cru - Serralunga - 1e oogstjaar voor Azelia, bij hun 100 jarig bestaan 1920-2020 - 97/100 punten
In 1992 kregen Luigi en zijn vader Lorenzo het plan om een 2,5 ha grootte Cerretta-wijngaard, in het hart van Serralunga d'Alba te kopen. De eigenaar was echter niet bereid zijn unieke wijngaard te verkopen. Uiteindelijk besloot de eigenaar wel de wijngaard aan hun te verhuren. Omdat de kwaliteit van de wijngaard niet geweldig was, werd besloten deze volledig opnieuw te herplanten. De ligging was perfect met een zuid- en zuidwestelijke ligging. In 2004, na 12 jaar, onderhandelen is Luigi er eindelijk in geslaagd om de wijngaard te kopen. Na 24 jaar zijn de stokken op zo'n kwaliteit dat de druiven kunnen worden gevinifiëerd als een Cru. Hiervoor werden de druiven van deze wijngaard hoofdzakelijk gebruikt voor de basis Barolo van Luigi Scavino.
Het eerste productiejaar van de Cru Cerretta was de Barolo 2016, op de markt in 2020.
Een fantastisch mooie, pure, krachtige Barolo uit Serralunga, zwarte kersen, wilde bessen en pruimen met menthol, salie en zoute noten, met een overheerlijke intense lang aanhoudende afdronk.
De Nebbiolo druiven van deze Cru komen van de Cerretta wijngaard, gelegen in Serralunga d'Alba, nabij Castiglione Faletto. De wijngaard is 2,5 ha groot en ligt op een hoogte van 355 meter met een zuid- zuid-west blootstelling. De wijngaard is aangeplant midden jaren negentig met een plantdichtheid van 4.500 stokken per ha. Het oogsten van de druiven geschiedt eind oktober, na een zorgvuldige selectie, met de hand. De druiven worden kratten met 15 kg druiven naar de wijnmakerij gebracht.
Hier worden de druiven zacht geperst. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten met behulp van inheemse gisten bij een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 5 tot 6 weken. De verdere rijping van de wijn geschiedt in grote eiken vaten voor een periode van 30 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld. Bij het bottelen van de wijn wordt deze niet gefilterd. Hierdoor kan de wijn zich verder mooi op de fles doorontwikkelen. Op de fles blijft de wijn nog voor minimaal 12 maanden in de kelders van het domein voor verdere verfijning.
Barolo Cerretta - Serralunga wijn/spijs combinatie: perfect bij wild gerechten, gebraden vlees, plateau met harde oude kazen.
Robert Parker: 96+/100 punten
The newest single-vineyard Barolo to be released by this estate in celebration of its centennial anniversary, the Azelia 2016 Barolo Cerretta offers a rich and slightly sweet quality of primary fruit with cherry, wild plum and summer fig. Like many wines from Serralunga d'Alba, the bouquet tends to unwind in broad, sweeping motions instead of the quickly paced crescendo of high notes that you get in Castiglione Falletto, for example. This wine washes over the palate with rich textural fiber (with very elegant tannins) and an open-knit fabric of dark cherry and blackberry aromas all framed by earthy tones of black truffle and iron ore. This wine represents the efforts of three decades of hard work. Luigi Scavino's father had long dreamed of making a Barolo from Cerretta, but the family waited 30 years to have old, well-established vines. Like the other Baroli from Azelia, fermentations see submerged cap, and skin maceration times are long, up to 60 days. The wine ages in large oak casks for 30 months.
James Suckling: 97/100 punten
Compact and very linear red with firm, polished tannins that are tightly compressed to create fine chewiness. The red fruit, flowers and minerals are impressive, too. A new wine from Azelia from this wonderful vineyard. Well done. Give it three to four years to come together. Drink after 2022.
WineSpectator: 95/100 punten
Scents of rose, tar, cherry and black currant rise from the glass of this dense, supple red. Firm, polished tannins take hold as this evolves on the long finish. There’s a purity and finesse that needs some time to emerge. Best from 2024 through 2045.