Barolo Cru Ascheri - La Morra - 94/100 Punten Parker
Donker robijnrode wijn met in de neus een rijk boeket van vers gesneden bloemen, kruiden en donker rood rijp bosfruit. In de mond is de wijn spannend, expressief, verleidelijk, vol, krachtig rood rijp fruit. De afdronk is lang aanhoudend met mooie zachte tannines.
De druiven van de “basis’ Barolo komen van de jongere stokken uit de wijngaard. De druiven voor de Cru Ascheri Barolo komen van de oudere stokken, waarvan het grootste deel in 1970 is aangeplant. De grondsoort in de wijngaard is voornamelijk lichtbruine klei met kalksteen. De wijngaard, 1,3 ha groot, ligt op een hoogte van rond de 340 meter. De wijngaard is gelegen in La Morra het hart van het Barolo DOCG gebied.
De oudere stokken leveren een lagere productie aan druiven dan de jongere stokken. De kwaliteit is echter veel hoger, voller, complexer.
In oktober worden de druiven, uitsluitend Nebbiolo, met de hand geplukt en zorgvuldig op kwaliteit gecontroleerd. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt bij het maken van deze Cru Barolo. De druiven worden na de pluk ontsteelt en vervolgens zacht geperst. De zacht geperste druiven ondergaan het gistingsproces met de schillen, gedurende ca. 60 dagen, in grote betonnen tanks.
Voor het gistingsproces wordt uitsluitend gebruik gemaakt van ambachtelijke inheemse gisten.
Industriële gisten worden absoluut niet gebruikt. De most wordt in de tanks regelmatig rondgepompt om zo een hoge intensiteit en concentratie van de wijn te krijgen. Vervolgens wordt de wijn opgevoed in eiken vaten voor een periode van 30 maanden. De eiken vaten die worden gebruikt zijn voor 10% nieuw Frans eiken barriques en het resterende deel ontwikkelt zich in grote Slavonisch eiken vaten.
Na dit rijpingsproces wordt de wijn gebotteld. De wijn wordt niet gefilterd! Op de fles verfijnd de wijn zich nog verder voor minimaal 9 tot 12 maanden in de kelders van de wijnmakerij.
Robert Parker: 94/100 punten
This is a small release, with only 2,500 bottles hitting the market now. The Ellena Giuseppe 2016 Barolo Ascheri shows an attractive ruby color and aromas of wild berry, licorice, blood orange and earth that are folded neatly into the mid-weight intensity of the wine. These results are linear and direct, with the soft, silky tannins that are a hallmark of Nebbiolo from La Morra. This comes from a small parcel (measuring under one hectare) planted to 50-year-old vines.