Barolo DOCG - 2013 - Cru Bussia - Vigna Mondoca Riserva - Oddero
Oddero - La Morra - Barolo DOCG

Barolo DOCG - 2013 - Cru Bussia - Vigna Mondoca Riserva - Oddero

96/100 punten Parker - Uitmuntend Gambero Rosso

Oogstjaar: 2013 - Houdbaar tot: 2045
96/100 punten Parker, indrukwekkend, complex, met een overvloedige frisheid, heerlijk rood fruit, rijk, prachtige zachte tannines in de eindeloos lange afdronk. Meer
111,50
105,00
  • Uw voordeel: 6,50 korting per fles
  • Uw voordeel bij 6 flessen: 39,00 korting
Niet op voorraad.
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Barolo Riserva Cru Bussia - 96/100 punten Parker - Uitmuntend Gambero Rosso

Licht granaatrood met in de rand een kleur van rode baksteen. Deze Barolo Riserva heeft rijk en intens boeket met tonen van rode sinaasappel, aardbei, kersen, bessen, roos, viooltjes, paddenstoelen, munt en kaneel. In de mond is de wijn indrukwekkend, complex, met een overvloedige frisheid, heerlijk rood fruit, rijk, prachtige zachte tannines in de eindeloos lange afdronk.
 
Deze schitterende Riserva is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven komend van de 1,1 ha grote wijngaard gelegen in Monforte d'Alba. De wijngaard is gelegen op de Bussia heuvel, befaamd vanwege de vele kwaliteitswijnen. De naamgeving "Mondoca", is Piemontees dialect en staat voor "sorì del pomeriggio" - middagzonsopkomst. De grondsoort is compact zand, geelachtig van kleur, met witachtige zandstenen genaamd Diano zandstenen (compact zand, gecementeerd door de afzetting van natuurlijke cementen, zoals calciumcarbonaten uit zeewater). De wijngaard ligt op een hoogte van 380 meter, met een zuidwestelijke expositie. De wijngaard is aangeplant begin tachtiger jaren van de vorige eeuw, met een plantdichtheid van 4.500 stokken per ha.
 
De druiven worden na een zorgvuldige selectie eind oktober met de hand geoogst. Gedurende het groeiseizoen worden de uitlopers en trosjes meerdere malen teruggesnoeid, waardoor alleen de allerbeste trossen overblijven en alle energie en voeding naar deze trossen kan gaan. Hierdoor neemt de kwantiteit sterk af en de kwaliteit neemt significant toe. 
 
Na de oogst worden de druiven in de wijnmakerij zacht geplet, waarna wordt gestart met de vergisting van de druiven. Dit geschiedt bij een gecontroleerde temperatuur van 28 - 29° C voor een periode van 30 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 36 maanden in grote Oostenrijkseiken vaten van 30 hl. Hierna wordt de wijn, ongefilterd, gebotteld. Vervolgens blijft de wijn nog voor verdere verfijning minimaal 24 maanden op de fles in de kelders van het domein. 
 
De wijn begint in 2022 langzaam op dronk te komen. Daarna kunt u nog tot 2045 van deze wijn genieten. Drink de wijn op een temperatuur van 18°C. Decanteer de wijn, of open de fles 24 uur van te voren. 
 

Robert Parker: 96/100 punten

This is an instant classic, and that may be because of the smart decision to harvest later than usual. The 2013 Barolo Riserva Bussia Vigna Mondoca is elegant and profound with lots of beauty at every stage of its depths. The Vigna Mondoca is located more or less in the middle of the expansive Bussia cru, which has very thin and light soils that ultimately aid in the quick ripening of the fruit. Historically, this has resulted in super fruit intensity and delicious black fruit flavors. In this edition, we also get more tilled earth and stunning mineral tones. This is a beautiful Barolo Riserva.

WineSpectator: 93/100 punten

Sappy cherry, plum and licorice flavors are the highlights in this powerful red, accented by medicinal herb, iron and tobacco notes. The solid backbone of tannins offers support, offset by ripe, sweet fruit. Best from 2023 through 2045.

James Suckling: 92/100 punten

Burnt-orange, plum and berry character on the nose. Full-bodied with chewy tannins and juicy fruit on the finish. Very tannic and woody, but impressive nevertheless. Try in 2022.

 

Barolo Riserva Bussia wijn/spijs combinatie: Perfect bij wild, gebraden vlees, of bij harde kazen, een prachtige meditatiewijn.

Over Oddero:

Het moet ergens rond 1860 geweest zijn toen Luigi Oddero (1832-1893) met zijn wijnbedrijf startte in het stadje La Morra, gelegen in de Langhe, het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf wordt thans geleid door Mariacristina, die eind jaren negentig in het familiebedrijf is gekomen, en de kleinkinderen Isabella en Pietro. 

De totale oppervlakte van de Oddero wijngaarden is ca. 35 hectare, waarvan 16,5 hectare bebouwd met Nebbiolo voor het maken van Barolo en Barbaresco. Het familiebezit omvat ook ongeveer 6 hectare hazelnootbomen. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in Santa Maria, een klein gehucht, nabij het stadje La Morra, het hart van de Barolo DOCG. Oddero is als Organic producent gecertificeerd. Podere Cantine Oddero behoort tot een van de beste Barolo producenten. Meer dan 10x hebben zij tres bicchieri, de hoogste waardering, Gambero Rosso ontvangen.

Recent bekeken producten

  •   Barolo DOCG - 2013 - Cru Bussia  - Vigna Mondoca Riserva - Oddero

    Barolo DOCG - 2013 - Cru Bussia - Vigna Mondoca Riserva - Oddero

    96/100 punten Parker - Uitmuntend Gambero Rosso

    111,50
    105,00
    Tijdelijk niet op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »