Barolo Castellero, Hoogste waardering 5 trosje - Italiaanse sommeliers - WineEnthousiast 95/100 punten
Licht robijnrode wijn met granaatachtige reflecties. In de neus is de wijn boeiend en vrolijk met noten van wilde viooltjes, hyacint, bosje munt, cola, mandje zwarte kersen en zure kersen, bergamotschil. Daarna volgt een gloed van specerijen, gedomineerd door steranijs en kardemom. In de mond is de wijn ongelooflijk wervelend en soepel, zijdezacht en na enkele momenten krachtig, perfect in balans, complex, heerlijk rood fruit, met in de lange afdronk fluweelzachte tannines.
De Castellero wijngaard (0,7 ha) is gelegen in het stadje Barolo, op een hoogte van rond de 300 meter. De grondsoort is zandleem, 40% zand, 33% slib en 27% klei, gelegen op de zuidelijke helling. De wijngaard is in 1970 aangeplant met een plantdichtheid van 3.700 stokken per ha.
Begin oktober worden de druiven handmatig geplukt en zorgvuldig geselecteerd op de allerbeste kwaliteit. Na de pluk worden de druiven in kleine kratten, met maximaal 15 kg druiven, naar de wijnmakerij gebracht alwaar de trossen worden ontsteelt en de druiven zacht geperst. Na een zachte persing van de druiven ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten. Deze alcoholische vergisting duurt meestal ca. 7-8 dagen bij temperaturen van maximaal 26 °C. De malolactische vergisting, bij een temperatuur van 18 °C duurt meestal zo rond de 10-15 dagen waarbij de most regelmatig wordt rondgepompt. De verdere rijping van deze Cru Barolo geschiedt in grote Slavonische eiken vaten van 1500 tot en met 3000 liter, (met op het vuur gebogen planken, maar niet geroosterd) en geen nieuwe eik! Hierna wordt de wijn wordt gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 1 jaar in de kelders van het domein.
Slechts 5.000 flessen worden jaarlijks gemaakt van deze fantastisch mooie Cru Barolo.
Het beste moment om van deze fantastische Barolo te genieten is zo'n 6 tot 10 jaar na het jaar van de oogst. Drink de Barolo niet warmer dan 18 °C en open de fles enkele uren van te voren, of decanteer de wijn.
Wijn/spijstip Italiaanse sommeliers Cru Barolo: Gerechten met reebout en rode bessensaus, of als dessert bij een kaasplank met harde en rijpe kazen.
WineEnthousiast: 95/100 punten
The nose is fruity, fresh, fleshy and offers finesse as well as racy minerality. It reveals notes of fleshy and juicy blackberries and plum and small notes of crunchy and juycy cherry associated with fine touches of raspberry, blueberry as well as a hing of licorice. The mouth is fresh, juicy, well-balanced, dicreetly tight and offers a beautiful acidulous frame with suavity and a beautiful gourmandise and fleshiness on an elegant definition. On the palate this wine expresses notes of fleshy, juicy red cherry and berries with small notes of plum associated with fine touches of violet and lily. Hints of blond tobacco, licorice stick and chocolate with, in the background, Bourbon Vanilla. Tannins are well-built and elegant. Beautiful persistence. There are dicreet hings of fresh hazelnut in the after-taste.
Over Brezza: