Barolo - Parker 93+/100 punten - Suckling 92/100 punten
Deze Barolo heeft een briljant granaatrode kleur, met warmere tinten die zich in de loop der tijd ontwikkelen. Het boeket heeft even tijd nodig om open te gaan, in de neus is onmiskenbaar, zeer aangenaam, intens, rijp rood fruit, komijn, kruidig, met aroma's van truffels, zoethout en gedroogde bloemen. In de mond is de wijn droog, rood fruit, volle tannines en een zeer lang aanhoudende afdronk. De wijn bevestigt de indruk van een groot evolutionair potentieel.
De Nebbiolo druiven van deze prachtige Barolo komen van de Bricco Chiesa wijngaard (2,7 ha groot) gelegen in Santa Maria, gemeente La Morra, direct om de wijnmakerij en kelders. De wijngaard ligt op een hoogte van 200 meter, ligging Zuid-Oost. De stokken zijn in diverse jaren aangeplant. De oudste stokken dateren van de jaren '50 uit de 20e eeuw. En deels uit de wijngaard gelegen in Bricco Fiasco wijngaard in Castiglione Falletto. Deze wijngaard ligt op een hoogte van 250 meter, ligging Zuid-West. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid van 4.000 wijnstokken per ha. Deze wijngaard is totaal 2,5 ha groot. De wijngaard is eveneens in meerdere jaren aangeplant. De oudste stokken dateren uit de jaren '50 van de vorige eeuw.
Oddero is voor haar wijnen gecertificeerd als Organic Producent. In de wijngaarden wordt uitsluitend met de hand gewerkt. De oogst vindt midden oktober plaats waarbij er een strenge handmatige selectie van druiven in de wijngaard plaats vindt. Hierna worden de druiven in kleine kratten van maximaal 15 kg druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven ontsteelt en zacht geperst, zodat de schil scheurt. Het vergistingsproces (separaat per wijngaard) vindt plaats in grote open stalen vaten, voor een periode van 20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 28-29°C, gevolgd door de malolactische vergisting.
De wijnen afkomstig van de verschillende wijngaarden rijpen afzonderlijk in 40, 60 en 75 hl. Slavonisch- en Oostenrijkse eikenhouten vaten voor een periode van 30 maanden. De wijnen van de verschillende wijngaarden worden na deze rijping van 30 maanden gemengd in de grote stalen vaten. Hierin blijft de wijn nog voor een periode van 6 maanden, waarna deze wordt gebotteld. Vervolgens verfijnt de wijn nog minimaal voor een periode van 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers voor deze prachtige Barolo: Risotto met Barolo met een stoofpot van gestoofd lamsvlees.
Robert Parker: 93+/100
This is a blend of three vineyard sites: Bricco Chiesa, Capalot (both in La Morra), and Fiasco (in Castiglione Falletto). This was a warm and dry summer by all accounts, but there is no evidence of jammy flavors here because the roots had access to good water reserves. The 2015 Barolo is a generous and accessible wine with lots of dark fruit and soft, succulent fruit flavors. Its signature leather and tobacco notes will likely develop with time. This "classico" Barolo is always a good match for red meat.
James Suckling: 92/100 punten
This needs a good airing to break through the savory aromas and open up to reveal some tarry notes and warm stones. The palate has a strong serving of grippy tannins that carry a juicy black-cherry core. Needs time. Try from 2022.
Het moet ergens rond 1860 geweest zijn toen Luigi Oddero (1832-1893) met zijn wijnbedrijf startte in het stadje La Morra, gelegen in de Langhe, het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf wordt thans geleid door Mariacristina, die eind jaren negentig in het familiebedrijf is gekomen, en de kleinkinderen Isabella en Pietro.
De totale oppervlakte van de Oddero wijngaarden is ca. 35 hectare, waarvan 16,5 hectare bebouwd met Nebbiolo voor het maken van Barolo en Barbaresco. Het familiebezit omvat ook ongeveer 6 hectare hazelnootbomen. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in Santa Maria, een klein gehucht, nabij het stadje La Morra, het hart van de Barolo DOCG. Oddero is als Organic producent gecertificeerd. Podere Cantine Oddero behoort tot een van de beste Barolo producenten. Meer dan 10x hebben zij tres bicchieri, de hoogste waardering, Gambero Rosso ontvangen.