Barolo Gavarini 2016 - La Morra - Elio Grasso - 98/100 punten Parker - 98/100 punten Suckling.
Deze Barolo heeft een zacht robijnrode kleur met granaatachtige reflecties. In de neus een heerlijke comlexiteit van geuren rijpe kersen, pruimen, sinaasappelschillen, humus, viooltjes, zoethout ,wortel en rabarber aan het eind intense tonen van kamfer, eucalyptus, laurier en balsamico. In de mond is de wijn vol, sappig, zijdezacht met een krachtige sobere frisheid, heerlijk lichtrood fruit. In de intens lange afdronk, zijdezachte tannines, met een licht mineralige touch.
De Cru Gavarini Chiniera is door Elio Grasso voor het eerst gemaakt in 1978. De wijngaard ligt op een hoogte tussen de 350 en 400 meter, met een zuidelijke blootstelling. De grondsoort is middelmatig kalkhoudend gemengd met zand. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.500 stokken per ha. De wijngaard is deels in het begin jaren zeventig aangeplant en deels eind jaren negentig van de vorige eeuw.
Eind oktober tot begin november worden de druiven handmatig geoogst. De druiven worden hierna naar de wijnmakerij gebracht en zacht geperst. De vergisting van de druiven geschiedt in grote stale vaten. De verdere rijping geschiedt in Slavonisch eiken vaten voor een periode van 30 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor een periode van 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Barolo Wijn/spijs Combinatie: Perfect bij gebraden- geroosterde vleesgerechten, steak, harde kazen of een heerlijke paddestoelen, truffel risotto.
Robert Parker: 98/100 punten
The Elio Grasso 2016 Barolo Gavarini Chiniera is immediately expressive and bright. The wine is savory and rich with a generous bouquet of dried berries, spice, crushed flowers and even a hint of market-fresh blueberry that we don't see in the other wines. The bouquet moves toward balsam notes with mint and rosemary the longer it stays in the glass. I also get anise flower and fresh licorice root as a pretty signature on the close. With aging in large Slavonian oak casks, the tannic integration is spot-on and so is the freshness and purity of those beautiful Nebbiolo nuances.
James Suckling: 98/100 punten
Extremely perfumed, showing lots of rose, lavender and dark-berry character. Full body with intense density and chewiness that gives the wine great structure. Lots of flavor and focus at the finish. Needs five to six years to finish. Drink from 2024.