Geweldig mooie Barolo DOCG 92/100 punten Parker voor een zeer gunstige prijs.
De Barolo is robijnrood met een heerlijk en rijk boeket van bloemen, violen en rozen. Veel rood rijp fruit van kersen, confiture en kruiden. De smaak is zacht, elegant met veel mooi rood fruit. De afdronk is krachtig, lang aanhoudend en met heerlijk zachte tannines.
De Nebbiolo druiven komen van de wijnstokken van de Ascheri wijngaard, die gedeeltelijk in de jaren zeventig en gedeeltelijk in 2002 is aangeplant. De wijngaard ligt op de zuid-west helling op een hoogte van rond de 300 meter. De grondsoort is kalkrijke klei. Bij Ellena is het uitgangspunt dat de kwaliteit van de wijn gemaakt wordt in de wijngaard, waardoor er meerdere malen per jaar wordt gesnoeid. Ook het oogsten van de druiven geschiedt volledig met de hand.
Begin oktober vindt de oogst plaats. Na het zacht persen van de druiven ondergaan zij hun 1e gisting in grote betonnen tanks, waarbij de schillen regelmatig door de most worden rondgepompt. Voor de fermentatie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van inheemse gisten.
De verdere rijping van de wijn geschiedt deels in Frans eiken barriques en deels in grote eiken vaten voor een periode van 30 maanden. Na deze rijpingsperiode wordt de wijn geblend en gebotteld, en blijft daarna nog 12 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Robert Parker: 92/100 punten
Here's a great value for Nebbiolo watchers. The Ellena Giuseppe 2016 Barolo del Comune di La Morra shows the precision and focus of the vintage with soft tannins, bright fruit flavors and balanced acidity. The bouquet is redolent of wild berry, cassis, tilled earth and blue flower. Skin maceration times are long, at up to 60 days in stainless steel, and the wine completes its final 24 months of aging in both barrique and botte. This Barolo represents a blend of fruit from the Ascheri cru and other sites in La Morra.