Barolo Cru Sarmassa 2016, 4 trosjes Italiaanse sommeliers.
Granaatrode wijn met een intense, delicate neus, met geuren van granaatappel, watermeloen, viooltjes, rozen, munt, oosterse kruiden en cacaobonen. In de mond is de Barolo fluweelzacht, maar ook krachtig, verfrissend, prachtig rood rijp fruit. In de zeer lang aanhoudende afdronk fluweelzachte tannines en tonen van balsamico.
De druiven van deze Cru Barolo komen van de 1 ha grote Sarmassa wijngaard, gelegen in de gemeente Barolo met een westelijke- zuidwestelijke blootstelling. De wijngaard ligt op een hoogte van 300 meter. De grondsoort is zand 26,3%, slib 43,2% en klei 30,5%. De wijngaard is deels in 1941 en deels in 2000 aangeplant met Nebbiolo (kloon Lampia Michet) druiven met een plantdichtheid van 3.700 stokken per ha.
In de oudheid heette dit gebied Salmassa, een naam die waarschijnlijk afkomstig is van een bron van brak water die in de buurt stroomt. De bodem van deze wijngaard bestaat, net als het gehele deel van de gemeente Barolo, dat grenst aan de gemeente La Morra, uit zand 26,3%, slib 43,2% en klei 30,5%. De geproduceerde wijnen zijn van hogere kwaliteit in droge jaren: in feite zorgt het hogere percentage klei en slib voor een meer water wordt vastgehouden, waardoor de wijnstokken minder stress hebben.
Begin oktober worden de druiven handmatig geplukt en zorgvuldig geselecteerd op de allerbeste kwaliteit. Na de pluk worden de druiven in kleine kratten, met maximaal 15 kg druiven, naar de wijnmakerij gebracht alwaar de trossen worden ontsteelt en de druiven zacht geperst. Na een zachte persing van de druiven ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten. Deze alcoholische vergisting duurt meestal ca. 10-12 dagen bij temperaturen van maximaal 26 °C. De malolactische vergisting, bij een temperatuur van 18 °C duurt meestal zo rond de 20 dagen waarbij de most regelmatig wordt rondgepompt. De verdere rijping van deze Cru Barolo geschiedt voor een periode van 24 maanden in grote Slavonische eiken vaten van 30 hectoliter, (met op het vuur gebogen planken, maar niet geroosterd) en geen nieuwe eik! Vervolgens nog 8 maanden in grote cementen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 1 jaar in de kelders van het domein.
Deze prachtige Cru Barolo begint " op dronk" te komen rond 2025-26. Vervolgens kunt u nog van deze fantastische Barolo genieten tot 2040. Decanteer de wijn, of open de fles 24 uur van te voren. Drink de wijn op maximaal 18°C.
Wijn/spijstip Italiaanse sommeliers Cru Barolo: Gerechten met reebout en rode bessensaus, of als dessert bij een kaasplank met harde en rijpe kazen.
Jancis Robinson: 17,5/20 punten
Tasted blind. Lustrous mid ruby. Cherry fruit of amazing depth. Lots of concentrated, but not sweet, cherry fruit and with rich, coating tannins. Fuller than neighbouring Cannubi, but a fantastic cru in its own right.
Over Brezza: