Uitmuntend Gambero Rosso - Robert Parker 92/100 punten uit de wijngaard gelegen in Novello
Intens robijnrood, met in de neus herfstblad, hooi, vers klein fruit, tabak en zoete specerijen. In de mond is de wijn mooi in balans, heerlijk fruit, mooie zuren, rond en mooie tannines in de lang aanhoudende afdronk.
De wijngaard is aangeplant met 4.000 stokken per ha. aan het eind van de jaren ‘90 en is gelegen op de Zuid, Zuid-Oost helling, op een hoogte van 420-450 meter. De grondsoort is vrij los met in de bovenlaag veel witachtige mergel, daaronder liggen compacte lagen van bruin-grijze mergel.
De druiven worden in oktober met de hand geplukt. Na een zachte persing ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten voor een periode van 4 tot 7 weken. De malolactische vergisting geschiedt bij een gecontroleerde temperatur van 20 °C, voor een periode van 2 tot 4 maanden. De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Sloveens eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
De wijn rijpt voor 24 maanden in traditionele grote Slavonisch eiken vaten. Vervolgens verdere ontwikkeling voor een periode van 4 tot 6 maanden in grote stalen vaten, waarna de wijn wordt gebotteld.
Robert Parker: 92/100 punten
Drawing its fruit from Novello, the Sordo 2016 Barolo Ravera is a dark and beautifully concentrated expression that releases pretty aromas of blackberry, aniseed, tilled earth and cola. The vines are young, at about 20 years old, and they are planted in mineral-rich, compact soils with layers of blue and gray marl. These conditions contribute to the concentration and power of the wine. Like some of these other new releases from Sordo, my only hesitation concerns the quality of the tannins, which are raw and sharp at this young stage.