Barolo Cru Bricco Fiasco - Robert Parker 96/100
De wijngaard is totaal 1,5 ha groot en ligt op een hoogte van rond 250 meter. De grond is zeer kalkrijk.
De druiven worden handmatig geplukt. Na de pluk worden zij zacht geperst en ondergaan zij hun vergistingsproces in stalen vaten. Dit geschiedt onder een gecontroleerde temperatuur van 31°C voor een periode van 22 dagen. De most wordt gedurende dit proces regelmatig rondgepompt.
De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in kleine eiken vaten.
Barolo wijn/ spijs combinatie: perfect bij een mooie lamsbout
Robert Parker: 96/100 punten
Of the four single-vineyard wines presented by Azelia, this is the only one that draws its fruit from Castiglione Falletto. The other three see fruit from Serralunga d'Alba. It makes sense then that the 2016 Barolo Bricco Fiasco marches to the beat of its own drum when compared to its siblings in this portfolio. This wine is set apart by the precision of its aromas and not by the overt power that you get in Serralunga d'Alba. Instead, you get linear and direct aromas of wild cherry, dried blueberry, smoke, licorice and crushed limestone. This Bricco Fiasco is beautifully assembled, elegant and laser-focused. Luigi Scavino's grandfather planted this vineyard in the 1940s, and the average age of the plants is 85 years old today. The site has more sand in its soils compared to Serralunga d'Alba, and this explains the bright fruity and sometimes floral characteristics of the wine.
WineSpectator: 96/100 punten
Scented aromas of rose, cherry, strawberry and currant are the hallmarks of this elegant Barolo, which is grounded by underlying hints of tar and iron, while the lively structure shows fine integration. Long and resonant on the finish. Best from 2022 through 2042.