Cerequio 2016 - Barolo - Roberto Voerzio - 100/100 punten James Suckling
Intens en helder granaatrood in het glas. In de neus heeft de wijn een breed spectrum van geuren met tonen van kersen, bessen en rozenblaadjes, om vervolgens te worden verrijkt met pittige en etherische noten. In de mond is de Barolo rijk en genereus van smaak, elegant en perfect in balans. De afdronk is ongekend lang met fluweelzachte tannines en licht mineralige tonen.
De Barolo's van Roberto Voerzio behoren tot de absolute top. Het wijnbedrijf is gelegen in La Morra. De Cerequio wijngaard behoort tot de allerbeste Cru's, waar jaar op jaar de mooiste Barolo's vandaan komen. Roberto Voerzio heeft totaal ca. 30 ha aan wijngaarden in La Morra op de befaamde Cru's Cerequio, Brunate, La Serra en Sarmassa.
De Cerequio wijngaard is gelegen in het westelijke deel van de Barolo DOCG, de Barolo-vallei, met hierin de stadjes La Morra en Barolo. De bodem is hier rijk aan licht gekleurde ijzer- en kalkhoudende mergel een mengsel van klei en kalk De wijnen die komen van de wijngaarden gelegen in deze vallei zijn lichter, eleganter, aromatischer en meer toegankelijker dan de Barolo's uit de Serralunga vallei.
Het eerste oogstjaar van de Cerequio wijngaard was in 1988. De wijngaard is aangeplant met 4.000 tot 5.000 stokken per ha. Niet alleen door de unieke ligging maakt Roberto Voerzio zulke fantastische Barolo's. In de wijngaard wordt ook jaar op jaar hard gewerkt. Minimaal zo'n 7 keer per jaar worden de stokken en de uitlopers en de druiventrossen gesnoeid. In augustus wordt de enige overgebleven druiventros van de stok doormidden geknipt en blijft alleen het bovenste deel van de tros over voor verdere ontwikkeling en rijping. Dit kost jaar op jaar honderden manuren. Uiteindelijk blijft er per plant, per stok, slechts 500 gram aan druiven over om hier wijn van te maken. Voor één fles van deze top barolo worden dus de druiven gebruikt die van 2 stokken/planten komen. Uiteraard vindt al het werk in de wijngaard met de hand plaats. Andere Barolo producenten hebben bij een gelijk aantal stokken minimaal 3x meer opbrengst dan Roberto Voerzio en zo ontstaat de Voerzio kwaliteit.
James Suckling: 100/100 punten
Wow. This is archetypal Barolo with a solid cylinder of polished tannins running through the center of the wine from start to finish. Full-bodied and wonderfully constructed with the tannins and beautiful fruit in all the right places. Dark fruit, dried earth and mushrooms with mild, hazelnut notes. Fantastic is the word to describe it. Endless finish. Drink after 2024 and onwards.
A Barolo from perhaps Italy’s greatest vine grower is at No. 3. (Top-10 Best Barolo's James Suckling) The Roberto Voerzio Barolo Cerequio 2016 (100 points) comes from one of the most prestigious vineyards around the hill-top village of La Morra. Voerzio, who now works with his son Davide, has long been the focus of attention, because of his practice of cropping the grapes on his vines down to around 500 grams per plant, which is less than half the normal yield. He even goes on to manicure each single bunch, in order to achieve the best possible level of ripeness. This wonderfully constructed Barolo shows what it’s all about, offering fantastic ripe fruit that’s driven ultra-long by polished tannins. This is Voerzio at his best, in a vintage that perfectly suits his methods.
Werken, werken, werken. Volgens Roberto Voerzio: "als je stopt met werken gaat de plant dood".
Na iedere oogst:
- Na elke oogst worden de wijngaarden handmatig bemest met koeienmest of humus om voldoende voeding voor de planten beschikbaar te hebben.
- Bij de wintersnoei worden de stokken terug gesnoeid waarbij slechts enkele knoppen resteren.
- De eerste uitdunning van de uitlopers begint al in april tot half juli, hierbij worden 50% van de druiven bij iedere stok verwijderd.
- Tot half augustus worden de stokken voor de tweede keer uitgedund waarbij het onderste deel van de trossen worden weggeknipt.
- Al deze werkzaamheden vormen de basis om elk jaar gezonde en rijpe druiven te oogsten met intense smaken en geuren, die tijdens de vergisting worden overgedragen aan de wijn .