Barolo DOCG - Ginestra - Montforte d'Alba, 95/100 punten Robert Parker - Hoogste Waardering Italiaanse sommeliers
Helder granaatrode wijn. In de neus zijn de geuren elegant en harmonieus met aanhoudende tonen rode roos, kersenjam, zoete pijptabak en humus die zich uitbreiden met cacao-, eucalyptus- en varengeuren, balsamico en minerale noten. In de mond is de wijn warm, krachtig, strak, elegante complexiteit en gelaagdheid en fluweelzacht in de extreem lange afdronk.
De wijngaard is gelegen nabij Montforte d 'Alba in het hart van de Barolo DOCG. De naam van de wijngaard is Ginestra, deze is aangeplant in de periode 1985-1990. De wijngaard ligt op een hoogte tussen de 300 en 350 meter, met een blootstelling naar het zuiden en een hellingspercentage varierend van 30-35%. De wijngaard is aangeplant met een plantdichtheid van 4.000 planten per ha. De grondsoort is voornamelijk klei met veel kalkgesteente en delen van oude schelpen. De grond is perfect voor het vasthouden van het water, waardoor de druiven gedurende het seizoen ook in drogere perioden kunnen groeien. De wijngaard is uitsluitend aangeplant met de Nebbiolo druiven voor de productie van de Barolo wijnen. Aangeplant zijn de Nebbiolo, subvariëteiten Lampia en Michet.
In de wijngaard wordt uitsluitend handmatig gewerkt. De oogst geschiedt begin oktober, eveneens handmatig. Na de oogst worden de druiven in kleine kratten gelegd en direct naar de wijngaard gebracht voor het zacht persen van de druiven. Dit geschiedt echter niet voordat er eerst nog een strenge kwaliteitsselectie van de druiven heeft plaats gevonden. Alleen zo kan een grootse, lang houdbare wijn worden gemaakt. Het vergistingsproces geschiedt voor een periode van 18 tot 25 dagen in grote stalen vaten. Regelmatig wordt de most geroerd om de edele bestanddelen van de schil in de wijn zo goed mogelijk onderdeel te laten zijn van de wijn. Zodra de optimale verhouding tussen kleur en geëxtraheerde tannines is bereikt, worden de schillen afgetapt.
De verdere rijping en verfijning van de wijn geschiedt traditioneel, voor een periode van 36 maanden in eikenhouten vaten van 35 HL. Hierna wordt de wijn gebotteld en blijft zij nog voor een jaar op de fles voor verdere verfijning. De wijn wordt bij het bottelen niet gefilterd.
Combinatie: gebraden kalfsvlees, rib van rundvlees in Barolo, gerijpte kazen.
Wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers: Deze Barolo is een perfecte match bij runderrib met Barolo saus.
Robert Parker: 95/100 punten
The 2013 Barolo Ginestra shows grace and purity, with significant power at the back that is partially fueled by the wine's well-integrated alcohol (recorded at 15%). The wine's texture is compact, and the flavor knitting is tight and carefully detailed. These qualities bode very well for the future evolution of this vintage that will undoubtedly soften and flesh out with more time in the bottle.
James Suckling: 93/100 punten
Aromas of dried flowers, berries and sandalwood follow through to a full body, firm and silky tannins and a fresh and clean finish. Better in 2019 but delicious already.