Schitterende Barolo oogstjaar 2011, een schitterend oogstjaar in Barolo, uit de Cantina Privata. Vier van vijf druiventrosjes Italiaanse sommeliers.
Licht granaatrode wijn met donkerrobijnrode reflecties. In de neus hints van rozen, viooltjes, bloeiende brem en heerlijk rood rijp fruit. In de mond rood rijp fruit met pruimen, rode vijgen aangevuld met de licht zoete tonen van kruiden en zoethout. De afdronk is intens en lang met een prachtige tanninestructuur.
De wijn van deze schitterende Barolo komt van de wijngaarden, gelegen in het dorpje Santa Maria, onderdeel van de gemeente La Morra, het hart van de Barolo DOCG. De wijngaarden zijn deels aangeplant in de jaren '60 en deels in de jaren '80. De eerste Barolo van Ciabot Berton kwam in 1961 op de markt.
De ligging is op het zuidoosten en zuidwesten op een hoogte van rond de 300 meter. De grond is kalkachtige klei met zand. De plantdichtheid is 3.800 stokken per ha. In de wijngaard worden de werkzaamheden handmatig uitgevoerd. De wijngaarden zijn aangeplant met de Nebbiolo druivenstok.
De oogst van de druiven geschiedt eind september, begin oktober, nadat de mist (nebbia) over de heuvels heeft gehangen. Het oogsten van de druiven geschiedt handmatig waarbij zorgvuldig op de beste druiven wordt geselecteerd. Na de pluk worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht, waar de druiven zacht worden geperst.
Het vergistingsproces geschiedt, met de schil, in grote betonnen, met glas beklede, vaten voor een periode van minimaal 16 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 30°C. De opvoeding van de wijn geschiedt in Slavonisch eiken vaten van 25hl. voor een periode van 18 maanden. Verdere verfijning geschiedt in stalen vaten voor een periode van 6 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles ontwikkelt de wijn zich nog voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Wijn/spijs tip Barolo La Morra: perfect bij geroosterd vlees (bbq), pasta gerechten met vleessaus en een kaasplateau.
Uit oude documenten blijkt dat de familie Oberto, eigenaren van Ciabot Berton al in 1200 in La Morra woonden. De familie maakt al wijn sedert 1800. De wijngaarden zijn gelegen in de prestigieuze historische crus van La Morra, in het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf heeft ca. 12 ha aan wijngaarden rondom La Morra. Het deelgebied van de wat meer verfijndere Barolo wijnen. De wat krachtiger Barolo's komen uit Serralunga d'Alba en Montfort d'Alba.