Barolo La Morra 2017 DOCG - vier sterren oogstjaar
De wijn van deze schitterende Barolo komt van de wijngaarden gelegen nabij het oude stadje La Morra in het hart van de Barolo DOCG. De wijngaarden zijn aangeplant rond het jaar 2000. De ligging is op het zuidoosten en zuidwesten op een hoogte van rond de 300 meter. De grond is kalkachtige klei met zand. De plantdichtheid is 3.800 stokken per ha. In de wijngaard worden de werkzaamheden handmatig uitgevoerd. De wijngaarden zijn aangeplant met de Nebbiolo druivenstok.
De oogst van de druiven geschiedt eind september, begin oktober, nadat de mist (nebbia) over de heuvels heeft gehangen. Het oogsten van de druiven geschiedt handmatig waarbij zorgvuldig op de beste druven wordt geselecteerd. Na de pluk worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht, waar de druiven zacht worden geperst.
Het vergistingsproces geschiedt, met de schil, in grote stalen vaten voor een periode van minimaal 16 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 30°C. De opvoeding van de wijn geschiedt in Slavonisch eiken vaten van 25hl. voor een periode van 18 maanden. Verdere verfijning geschiedt in stalen vaten voor een periode van 6 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles ontwikkelt de wijn zich nog voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Deze Barolo is wat voller meer compex dan deze basis Barolo gemaakt van druiven komend van de jongere stokken. Deze Barolo is hierdoor wat lichter, frisser, fruitiger met frisse zuren en wat gemakkelijker te drinken.
De Barolo 1961 van Ciabot Berton is gemaakt van druiven komend van wijnstokken, aangeplant in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.
Wijn/spijs tip Barolo La Morra: perfect bij geroosterd vlees (bbq), pasta gerechten met vleessaus en een kaasplateau.
James Suckling: 94/100 punten (2016)
Mushroom, ripe-strawberry and orange-peel undertones. It’s full-bodied and juicy with lovely fruit and chewy tannins. Long and persistent. Needs some time to soften. Try after 2023.
Jencis Robinson: 17/20 punten (2016)
Pale garnet. Truffle, tar and crushed roses. Damp earth with sweet spice and firm textured and layered tannins. I like the balance of sweet notes with autumnal truffle and leafy notes. Well put together and should age very gracefully.
Uit oude documenten blijkt dat de familie Oberto, eigenaren van Ciabot Berton al in 1200 in La Morra woonden. De familie maakt al wijn sedert 1800. De wijngaarden zijn gelegen in de prestigieuze historische crus van La Morra, in het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf heeft ca. 12 ha aan wijngaarden rondom La Morra. Het deelgebied van de wat meer verfijndere Barolo wijnen. De wat krachtiger Barolo's komen uit Serralunga d'Alba en Montfort d'Alba.