Barolo DOCG La Morra - Cru Bricco Chiesa - 2016 - Oddero
Oddero - La Morra - Barolo DOCG

Barolo DOCG La Morra - Cru Bricco Chiesa - 2016 - Oddero

93/100 punten James Suckling

Oogstjaar: 2016 - Houdbaar tot: 2036
93/100 punten Barolo, La Morra, intens, rijp rood fruit, komijn, kruidig, met aroma's van truffels, zoethout en gedroogde bloemen. In de mond is de wijn droog, rood fruit, volle tannines en een zeer lang aanhoudende afdronk. Meer
51,95
47,95
  • Uw voordeel: 4,00 korting per fles
  • Uw voordeel bij 6 flessen: 24,00 korting
+ In winkelwagen
Niet op voorraad.
  • Snelle levering
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Orderverwerking op werkdagen tot 22.00 uur
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Barolo 2016 - La Morra - een vijf sterren oogstjaar, dat de komende decennia zal worden vergeleken met de legendarische oogstjaren 1989 en 1990.

Deze Barolo heeft een briljant granaatrode kleur, met warmere tinten die zich in de loop der tijd ontwikkelen. Het boeket heeft even tijd nodig om open te gaan, in de neus is onmiskenbaar, zeer aangenaam, intens, rijp rood fruit, komijn, kruidig, met aroma's van truffels, zoethout en gedroogde bloemen. In de mond is de wijn droog, rood fruit, volle tannines en een zeer lang aanhoudende afdronk. De wijn bevestigt de indruk van een groot evolutionair potentieel.

De Nebbiolo druiven van deze prachtige Barolo komen van de Bricco Chiesa wijngaard (2,7 ha groot) gelegen in Santa Maria, gemeente La Morra, direct om de wijnmakerij en kelders. De wijngaard ligt op een hoogte van 200 meter, ligging Zuid-Oost. De stokken zijn in diverse jaren aangeplant. De oudste stokken dateren van de jaren '50 uit de 20e eeuw. En deels uit de wijngaard gelegen in Bricco Fiasco wijngaard in Castiglione Falletto. Deze wijngaard ligt op een hoogte van 250 meter, ligging Zuid-West. De wijngaarden zijn aangeplant met een plantdichtheid van 4.000 wijnstokken per ha. Deze wijngaard is totaal 2,5 ha groot. De wijngaard is eveneens in meerdere jaren aangeplant. De oudste stokken dateren uit de jaren '50 van de vorige eeuw.

Oddero is voor haar wijnen gecertificeerd als Organic Producent. In de wijngaarden wordt uitsluitend met de hand gewerkt. De oogst vindt midden oktober plaats waarbij er een strenge handmatige selectie van druiven in de wijngaard plaats vindt. Hierna worden de druiven in kleine kratten van maximaal 15 kg druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven ontsteelt en zacht geperst, zodat de schil scheurt. Het vergistingsproces (separaat per wijngaard) vindt plaats in grote open stalen vaten, voor een periode van 20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur van 28-29°C, gevolgd door de malolactische vergisting.

De wijnen afkomstig van de verschillende wijngaarden rijpen afzonderlijk in 40, 60 en 75 hl. Slavonisch- en Oostenrijkse eikenhouten vaten voor een periode van 30 maanden. De wijnen van de verschillende wijngaarden worden na deze rijping van 30 maanden gemengd in de grote stalen vaten. Hierin blijft de wijn nog voor een periode van 6 maanden, waarna deze wordt gebotteld. Vervolgens verfijnt de wijn nog minimaal voor een periode van 6 maanden op de fles in de kelders van het domein. 

De Barolo's 2016 vertonen dezelfde tendens als het schitterende oogstjaar 2010: over de hele linie is er geen middelmatige Barolo te vinden en de beste producenten hebben zichzelf overtroffen. Het geheim van al deze pracht en praal is het reguliere groeiseizoen 2016, één zonder extremen.

Wijn/spijs tip van de Italiaanse sommeliers voor deze prachtige Barolo: Risotto met Barolo met een stoofpot van gestoofd lamsvlees.

Jancis Robinson: 17/20 

From the Bricco Chiesa and Capalot vineyards, both in La Morra, and Fiasco in Castiglione Falletto. Total skin maceration of 27 days. Grapes from the different vineyards are fermented and aged separately, the first year in Stockinger casks of Austrian oak, after which the wines are blended together and aged another year in large oak barrel, followed by six years in concrete. ‘We prefer to blend the wines when they have aged a little’.

Mid ruby with orange tinges. A perfect amalgam of perfumed, sweet cherry and herb liqueur with saline hints and a touch of oak, but more like an afterthought than anything else. Succulent cherry, which ends on sour-cherry notes. Firm, finely grained bitter-sweet tannins. Concentrated and tightly knit and enormously long.

Robert Parker: 93/100

While the fruit is dried and ripe, it’s also very focussed and floral. Dried cherries, dried rose petals and orange zest spring into action. The tannins aren’t the most powerful, but they are beautifully integrated with nothing sticking out, one fine strand building over the next. Medium-to full-bodied and vertical and medium-chewy on the finish. Drink from 2023.

 

Het moet ergens rond 1860 geweest zijn toen Luigi Oddero (1832-1893) met zijn wijnbedrijf startte in het stadje La Morra, gelegen in de Langhe, het hart van de Barolo DOCG. Het bedrijf wordt thans geleid door Mariacristina, die eind jaren negentig in het familiebedrijf is gekomen, en de kleinkinderen Isabella en Pietro. 

De totale oppervlakte van de Oddero wijngaarden is ca. 35 hectare, waarvan 16,5 hectare bebouwd met Nebbiolo voor het maken van Barolo en Barbaresco. Het familiebezit omvat ook ongeveer 6 hectare hazelnootbomen. De wijngaarden liggen hoofdzakelijk in Santa Maria, een klein gehucht, nabij het stadje La Morra, het hart van de Barolo DOCG. Oddero is als Organic producent gecertificeerd. Podere Cantine Oddero behoort tot een van de beste Barolo producenten. Meer dan 10x hebben zij tres bicchieri, de hoogste waardering, Gambero Rosso ontvangen.

Recent bekeken producten

  •   Barolo DOCG La Morra - Cru Bricco Chiesa - 2016 - Oddero

    Barolo DOCG La Morra - Cru Bricco Chiesa - 2016 - Oddero

    93/100 punten James Suckling

    51,95
    47,95
    Tijdelijk niet op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »