Barolo - Novello - 93/100 Robert Parker - WineSpectator, met een uitstekende prijs / kwaliteit - Gambero Rosso - Goed tot zeer goed
Helder granaatrode kleur neigend naar oranje. Het boeket is aangenaam met heerlijke intense geuren van bloemen, rood fruit en fijne kruiden. In de mond is de wijn heerlijk rond, met de juiste balans, elegant. De afdronk is harmonieus met lang aanhoudende aromatische licht mineralige afdronk.
Deze Barolo is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De druiven komen van de jongere stokken, aangeplant rond 2005. Het is een Barolo gemaakt voor een breed publiek en geliefd bij vele wijnliefhebbers. Deze Barolo is gemakkelijk toegankelijk. Elvio Cogno maakt op een slimme wijze gebruik van de kracht en kwaliteit van de schitterende wijngaard in de Langhe, die je volledig terug vindt in de kwaliteit van de wijn. De prijs / kwaliteit is dan ook bijzonder gunstig.
De wijngaard, gelegen nabij Novello, is aangeplant met een plantdichtheid van 4.000 stokken per ha. De wijngaard is totaal 2,5 ha groot en ligt op een hoogte van rond de 380 meter op de zuidhelling. Het oogsten van de druiven geschiedt volledig met de hand in de maand oktober. Hierna worden de druiven zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten. Hierna rijpt de wijn zich voor een periode van 6 maanden in grote Sloveens eiken vaten, waarvan de eerste 60 dagen met met schillen. Na de rijping in de Sloveens eiken vaten wordt de wijn gebotteld en rijpt zij nog minimaal 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Robert Parker: 93/100 punten
This wine is a sure bet from Elvio Cogno and such a steal. The 2017 Barolo Cascina Nuova delivers ample intensity and power. In this regard, it keeps faithfully in line with the expectations of a hot vintage that rendered more concentrated and sweeter fruit. However, the expert winemaking team at this estate has been able to manage any excesses or hints of over-ripeness.
WineSpectator: 93/100 punten
This is focused and almost creamy in texture, boasting cherry, strawberry, almond, tar and earth flavors. Multifaceted and just when you think it's accessible, the dense, dusty tannins emerge. Fresh and long. Best from 2025 through 2045.