Barolo Ravera met een hoge waardering van Suckling 95/100 en Robert Parker - WineSpectator 94/100 punten, Gambero Rosso - uitmuntend.
De Cru Barolo Ravera van Elvio Cogno komt van de historische Novello wijngaard, gelegen op de zuidhelling en met een totaal oppervlakte van 4,9ha. De wijngaard ligt op een hoogte van rond de 380 meter. De grond in de wijngaard is kalkrijk, waardoor de wijn zich ideaal kan verouderen. De wijngaard is aangeplant met een dichtheid van 4.000 planten per ha. Novello is gelegen even ten zuiden van het stadje Barolo.
De druiven worden in oktober met de hand geoogst. Na een zorgvuldige selectie van de druiven worden zij zacht geperst en ondergaan zij het vergistingsproces in roestvrij stalen vaten voor een periode van 30 dagen. De most wordt gedurende deze periode regelmatig rond gepompt. De opvoeding van de wijn geschiedt in Sloveens eiken vaten van 25-30hl voor een periode van 24 maanden. Hierna wordt de wijn ongefilterd gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 90 dagen om zich verder in de kelders van het domein te ontwikkelen.
Barolo Ravera van Elvio Cogno is een perfecte combinatie met gestoofd vlees, gestoofde wild en rijpe oude kazen zoals pecorino en Parmigiano Reggiano.
James Suckling: 95/100 punten
Beautifully pure and seamless Barolo with superb balance. Bright strawberry and floral aromas and attractive sweet spices, leading to a palate with assertive, juicy tannins that carry rich, fresh red-plum and cherry flavor. Power with elegance. Try from 2023.
Robert Parker: 94/100 punten
The 2015 Barolo Ravera shows a deep concentration and dark fruit intensity. This warm-vintage Barolo opens with a ripe and soft bouquet that brings out some nice cherry notes with creamy black fruit at the back. The finish is soft and luscious. There is so much fruity succulence here that the wine should stand up to a gamey dish of liver pâté or pasta with wild boar.
WineSpectator: 94/100 punten
This is tightly structured and dense, with burly tannins wrapped around cherry, plum, licorice, tar and menthol flavors. It's difficult to see where this is going today, but the finish is long and will need considerable time to hit its stride. Best from 2023 through 2042