Barolo DOCG - Riserva - Cru Fossati - Case Nere - 2011 - Roberto Voerzio
Voerzio Roberto  - La Morra - Barolo

Barolo DOCG - Riserva - Cru Fossati - Case Nere - 2011 - Roberto Voerzio

10 jaar gerijpte Barolo - 97/100 punten Parker (2004) James Suckling (2008)

Oogstjaar: 2011 - Houdbaar tot: 2035
Schitterende 10 jaar gerijpte Barolo Riserva van Roberto Voerzio, absolute top. Rijk en genereus van smaak, elegant en perfect in balans, donker fruit, kersen, gevolgd door specerijen, eindeloos lange afdronk. Meer
275,00
Nog 3 op voorraad.
Op werkdagen besteld voor 22.00 uur, morgen in huis. Gratis thuisbezorgd boven 75,=.
  • Snelle levering
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • 15 jaar Italië specialist
  • Orderverwerking op werkdagen tot 22.00 uur
  • Retourgarantie 180 dagen
  • Beste selectie Italiaanse wijnen

Productinformatie

Case Nere Riserva  2011 - 10 Jaar gerijpte Barolo - Roberto Voerzio

Intens en helder granaatrood in het glas. In de neus heeft de wijn een breed spectrum van geuren met tonen van donker fruit, kersen, gevolgd door specerijen, cola en zwarte truffel. In de mond is de Barolo rijk en genereus van smaak, elegant en perfect in balans. De afdronk is ongekend lang met fluweelzachte tannines en licht mineralige tonen. 

De oogst van de druiven geschiedt eind september, begin oktober met de hand. De vergisting, zonder verdere toevoeging van gisten, van de druiven geschiedt voor een periode van 20 tot 30 dagen in stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 24 maanden in grote eiken vaten van 20hl. Hierna gaat de wijn terug voor een periode van 8 maanden in grote stalen vaten om vervolgens te worden gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn zich nog minimaal 6 tot 7 jaar verder in de kelders van het domein. Ondankts de ouderdom van de wijn, nadat deze 10 jaar na de oogst op de markt is gekomen zit nog veel fris fruit in. 
 
De Barolo's van Roberto Voerzio behoren tot de absolute top. Het wijnbedrijf is gelegen in La Morra. De Cerequio wijngaard behoort tot de allerbeste Cru's, waar jaar op jaar de mooiste Barolo's vandaan komen. Roberto Voerzio heeft totaal ca. 30 ha aan wijngaarden in La Morra op de befaamde Cru's Cerequio, Brunate, La Serra en Sarmassa.
 

James Suckling: 97/100 punten (2008)

The 2008 Barolo Riserva Fossati flows from the glass with gorgeous inner perfume. This is one of the more compact wines in the lineup, but it comes across as very classic in its bouquet and feel. Hard candy, new leather, iron, spices and licorice wrap around the powerful, insistent finish. The Fossati is impressive, and this is not a vineyard that is among my favorites. The Fossati is slated to be released in 2018.

Robert Parker: 97/100 punten (2004)

The 2004 Barolo Fossati Case Nere Riserva 10 anni comes from a more balanced vintage (without big heat spikes) that shows a pretty garnet color. The structure is there and the bouquet is ever changing and fluid. There’s a hint of dark fruit followed by spice, cola, dark truffle with tar notes of black granite and pencil shaving. This is second year this wine is produced. The wine is bottled after 24 months in oak and rests in bottle for six to seven years. There’s a lot a fresh fruit left, despite its age. Drink: 2016-2034.

Het eerste oogstjaar van de druiven komend van de Fossati wijngaard was in 2003. De wijngaard is aangeplant met 4.000 tot 5.000 stokken per ha. Niet alleen door de unieke ligging maakt Roberto Voerzio zulke fantastische Barolo's. In de wijngaard wordt ook jaar op jaar hard gewerkt. Minimaal zo'n 7 keer per jaar worden de stokken en de uitlopers en de druiventrossen gesnoeid. In augustus wordt de enige overgebleven druiventros van de stok doormidden geknipt en blijft alleen het bovenste deel van de tros over voor verdere ontwikkeling en rijping. Dit kost jaar op jaar honderden manuren. Uiteindelijk blijft er per plant, per stok, slechts 500 gram aan druiven over om hier wijn van te maken. Voor één fles van deze top barolo worden dus de druiven gebruikt die van 2 stokken/planten komen. Uiteraard vindt al het werk in de wijngaard met de hand plaats. Andere Barolo producenten hebben bij een gelijk aantal stokken minimaal 3x meer opbrengst dan Roberto Voerzio en zo ontstaat de Voerzio kwaliteit.

De echte Barolo meester is zonder enige twijfel Roberto Voerzio. De man is een genie voor het maken van dichte, gelaagde en toch evenwichtige grote Nebbiolos, zelfs in minder dan perfecte jaren. 

Werken, werken, werken. Volgens Roberto Voerzio: "als je stopt met werken gaat de plant dood".

Na iedere oogst:

- Na elke oogst worden de wijngaarden handmatig bemest met koeienmest of humus om voldoende voeding voor de planten beschikbaar te hebben.

- Bij de wintersnoei worden de stokken terug gesnoeid waarbij slechts enkele knoppen resteren. 

- De eerste uitdunning van de uitlopers begint al in april tot half juli, hierbij worden 50% van de druiven bij iedere stok verwijderd. 

- Tot half augustus worden de stokken voor de tweede keer uitgedund waarbij het onderste deel van de trossen worden weggeknipt. 

- Al deze werkzaamheden vormen de basis om elk jaar gezonde en rijpe druiven te oogsten met intense smaken en geuren, die tijdens de vergisting worden overgedragen aan de wijn .

Overige informatie

Specificaties

  • Inhoud:750 ml
  • Drinktemp.:16-18ºC
  • Alcohol %:14,5%
  • Artikelnummer:BAR-2710-R16008-11

Recent bekeken producten

  •   Barolo DOCG - Riserva - Cru Fossati - Case Nere - 2011 - Roberto Voerzio

    Barolo DOCG - Riserva - Cru Fossati - Case Nere - 2011 - Roberto Voerzio

    10 jaar gerijpte Barolo - 97/100 punten Parker (2004) James Suckling (2008)

    275,00
    Op voorraad
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »