Cru Barolo Riserva Vigna Elena 2015 - 97/100 punten WineSpectator - 96/100 punten Suckling
De kleur van deze Barolo Riserva is granaatrood, vol en helder. In de neus geuren een complex met tonen van roos, zeer fijne tabak, munt en hints van zoethout. In de mond is de wijn vol, warm, rode bessen, lichte noten van kruiden en aangename zijdezachte tannines in de zeer lang aanhoudende afdronk.
Vigna Elena is een Barolo zonder compromis, een wijn voor Barolo puristen. De wijn wordt nog op dezelfde wijze gemaakt als vroeger. Er wordt niet mee gegaan in de trends om de smaken in de markt te volgen. De familie Cogno volgt en respecteert met nauwgezette aandacht alle ervaringen, overgeleverd door grootouders om een Barolo van majestueuze eerlijkheid te creëren.
Gekozen is voor de Nebbiolo Rosé kloon die speciaal wordt gebruikt voor de grote zuiverheid van de wijn. Voor de vergisting wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de inheemse gisten uit de wijngaard, met haar bijzondere microklimaat. Vergisting geschiedt in grote stalen vaten voor een periode van 60 dagen. De rijping van de wijn geschiedt eveneens op traditionele wijze voor een periode van 36 maanden in grote sloveens eiken vaten van 40 hl. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog voor minimaal 24 maanden op de fles in de kelders van het domein.
De Ravera wijngaard, groot 1 ha., is gelegen op een hoogte van 380 meter, met 4.000 stokken per ha. De oogst van de nebbiolo druiven vindt plaats in oktober.
Hierdoor ontstaat een "top Barolo" met grote elegantie. Het label is gemaakt van de destijds "kleine 3 jaar oude, dochter Elena". Zij is nu het symbool van deze grote wijn. Vigna Elena wordt uitsluitend gemaakt in de "beste oogstjaren".
Cru Barolo Ravera Riserva wijn/spijs tip: Combineer de schitterende Barolo met gerechten met wildsauzen, geroosterd rood vlees en stoofschotels, wilde zwijnenstoofpot, lang gerijpte harde kazen.
WineSpectator: 97/100 punten
Mint, menthol and rose hip are the top notes in this elegant Barolo, followed by flavors of cherry, licorice, leather and spice. Slim, yet detailed and harmonious, with a long, warm embrace of mulled red fruit, leather, spice and tobacco elements on the long aftertaste. Best from 2024 through 2045.
James Suckling: 96/100 punten
Dried strawberry with tar and asphalt undertones, as well as dried flowers. Full-bodied, yet tight and refined, this builds on the finish to a terrific ending. Lots of dried mushroom to the fruit. Structured. Try after 2024.
Robert Parker: 95/100 punten
The 2015 Barolo Riserva Ravera Vigna Elena (with 4,000 bottles made) is coming along beautifully with lots of dark fruit packed tight within and a well-developed savory side, with leather, tar and cured tobacco. Now, with the benefit of distance, we can see that the 2015 vintage has not aged evenly across the board, as some samples already show faded fruit. To be clear, that is absolutely not the case here. In fact, this Riserva sets the bar very high, thanks to its structure and length.