Barolo Riserva Cru Lazzarito - Hoogste waardering Gambero Rosso - Hoogste waardering Italiaanse Sommeliers
Helder granaatrode wijn. De neus is fascinerend, met hints van gedroogde rozen en kleine rood fruit, die fijn geïntegreerd zijn met de perceptie van zoete kruiden, balsamico, kruidnagel en een vleugje tamarinde. De smaak van deze Barolo Riserva is elegant, vol, met een mooie complexiteit, prachtig in balans, heerlijk rood fruit, zijdezachte tannines in de zeer lang aanhoudende afdronk.
De wijngaard Lazzarito is gelegen in de Gemeente Serralunga d'Alba in het hart van de Barolo DOCG. In het algemeen kan worden gesteld dat de Barolo's uit de gemeente Serralunga wat voller en krachtiger zijn dan bijvoorbeeld de Barolo's uit La Morra. De Barolo's uit La Morra zijn in het algemeen wat lichter en meer elegant zijn en met wat meer finesse.
Het totaal oppervlakte van de beroemde Vignarionda wijngaard is 0,9 ha. De wijngaard is aangeplant in 1931. De plantdichtheid is 5.000 planten per ha. De ligging is Zuid-Zuid-West op een hoogte tussen de 320 en 360 meter. De grondsoort is kalkhoudende klei met hoge concentraties van marmerachtig gesteente en een klein percentage zand.
De stokken in de wijngaard worden 3 tot 5 maal per jaar met de hand gesnoeid. In de half oktober vindt de oogst plaats. De druiventrossen worden bij het begin van de rijping met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd op hun kwaliteit.
Na de pluk worden de druiven naar de wijnmakerij gebracht. Hier worden de druiven ontsteeld en zacht gesperst, waarna de vinificatie plaats vindt in grote stalen vaten. De vergisting van de druiven vindt plaats voor een periode van 50 tot 60 dagen met de schil bij een temperatuur van rond de 25°C. De most wordt dagelijks meerdere malen in de grote stalen vaten rondgepompt. De verdere vergisting vindt, op een traditionele wijze, plaats in grote eiken vaten van 2.000 liter, voor een rijpingsperiode van 30 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en verfijnt zij nog 24 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Barolo Riserva Wijn Spijs Combinatie: Perfect bij wild, gebraden of gestoofd vleesgerechten, bij harde kazen, of gewoon genieten, een perfecte meditatie wijn.
Ettore Germano, wijnmakers sedert 1856. Sergio Germano is de eigenaar wijnmaker van de vierde generatie. Totaal hebben zij 16 ha aan wijngaarden, waarvan het grootste deel in Serralunga het hart van de Barolo DOCG. Zij hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. In de befaamde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso al meer dan 10x bekroond met een tres bicchieri - 3 rode glaasjes, hoogste waardering Gambero Rosso.