98+/100 punten Robert Parker - 3 rode glaasjes Gambero Rosso
De Biserno van Tenuta di Biserno weerspiegelt het geweldige terroir en micro-klimaat van het kustgebied van het noordelijke deel van de Maremma. Voor deze wijn zijn alleen de beste druiven geselecteerd, hetgeen resulteert in een wijn van de diepte, intensiteit, complexiteit, duurzaamheid en elegantie.
Druiven: Cabernet Franc met Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot
De grondsoort van de wijngaard is hoofdzakelijk klei. De stokken zijn aangeplant eind jaren negentig met een dichtheid van 6.500 wijnstokken per ha.
De wijngaarden zijn gelegen in Bibbona, nabij de Toscaanse kust en nabij het bekende plaatsje Bolgheri. De wijngaarden worden gedurende het gehele jaar handmatig verzorgd, met snoeien, onkruid verwijderen en de groene oogst.. De druiven zijn volledig handmatig geoogst van eind augustus tot eind september.
De druiven worden gelegd in kleine kratjes, waar 15 kilogram druiven in kunnen. Bij de band voor het vrij maken van de druiven van de steeltjes worden de druiven eerst nog zorgvuldig gesorteerd. De druiven worden zacht geperst en vervolgens vindt de fermentatie, in roestvrij stalen vaten, plaats bij een gecontroleerde temperatuur. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 65% in nieuwe Frans eiken barriques en voor 35% in stalen vaten. Deze verdere rijping geschiedt gedurende een periode van 15 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog 12 maanden verder in de kelders van het domein.
Robert Parker: 98+/100 punten
The 2016 Biserno is a softly textured wine with enormous richness, plushness and softness. The bouquet opens to profound depth with thick layers of dark fruit, sweet spice, chocolate, tar and camphor ash. Biserno is a large-frame, full-bodied blend of Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. This vintage delivers enormous precision, grace and sharpness; however, the lasting impression it leaves is one of power, opulence and irresistible concentration. This wine speaks generously to all the senses, and to your heart.
James Suckling 94/100 punten
Complex aromas of dark fruit and smoky meat with hints of black licorice. Subtle yet rich. Full bodied, very velvety and round yet fine grained in the tannins. Extremely long and juicy. Better after 2021.