97/100 punten James Suckling - 3 rode glaasjes Gambero Rosso
De Biserno van Tenuta di Biserno weerspiegelt het geweldige terroir en micro-klimaat van het kustgebied van het noordelijke deel van de Maremma. Voor deze wijn zijn alleen de beste druiven geselecteerd, hetgeen resulteert in een wijn van de diepte, intensiteit, complexiteit, duurzaamheid en elegantie.
Druiven: Cabernet Franc met Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot
De grondsoort van de wijngaard is hoofdzakelijk klei. De stokken zijn aangeplant eind jaren negentig met een dichtheid van 6.500 wijnstokken per ha.
De wijngaarden zijn gelegen in Bibbona, nabij de Toscaanse kust en nabij het bekende plaatsje Bolgheri. De wijngaarden worden gedurende het gehele jaar handmatig verzorgd, met snoeien, onkruid verwijderen en de groene oogst.. De druiven zijn volledig handmatig geoogst van eind augustus tot eind september.
De druiven worden gelegd in kleine kratjes, waar 15 kilogram druiven in kunnen. Bij de band voor het vrij maken van de druiven van de steeltjes worden de druiven eerst nog zorgvuldig gesorteerd. De druiven worden zacht geperst en vervolgens vindt de fermentatie, in roestvrij stalen vaten, plaats bij een gecontroleerde temperatuur. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor 65% in nieuwe Frans eiken barriques en voor 35% in stalen vaten. Deze verdere rijping geschiedt gedurende een periode van 15 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog 12 maanden verder in de kelders van het domein.
Robert Parker: 95/100 punten
The Tenuta di Biserno 2017 Biserno is hushed at first, almost sottovoce, and it builds its intensity carefully and slowly one little decibel at a time. The aromas expand, the acidity brightens and the tannins flesh out as the wine opens in the glass. These elements come together with narrowing focus. This is a seamless and incredibly smooth blend of Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot that offers a full gamut of dark fruit, spice and cured tobacco. Given ample time to open, the generosity of the bouquet is not necessarily matched by the mouthfeel that ultimately feels a bit pinched or short on the close.
James Suckling 97/100 punten
This has a beautifully polished nose of blueberry, plum, walnut husk, cocoa, roasted coffee bean, praline and vanilla. It’s full-bodied and concentrated with ripe, velvety tannins. Lovely depth and focus. Superb. One of the best in a long time. Drink from 2023.