Blanc des Rosis - James Suckling 94/100 punten
Strogele wijn met groenachtige reflecties. In de neus intense aroma's van geel fruit, bloemen in het veld. In de mond is de wijn fruitig, elegant, licht mineralig, met veel finesse en een heerlijke lang aanhoudende intense afdronk.
De wijn is een blend van Friulano 50%, Malvasia 20%, Sauvignon 20%, Ribolla Gialla 10%
De wijngaarden liggen in de heuvels van de Regio Friuli, ontstaan in het Eoceen. De grondsoort is klei gemengd met mergel. De druiven worden begin september met de hand geoogst. Hierna worden de druiven zacht geperst en hierna ondergaan zij het vergistingsproces in grote stalen vaten, bij een temperatuur van 16 °C, voor een periode van 10-12 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedt in grote stalen vaten voor een periode van 8 maanden. Hierna worden de wijnen per druivenras gemengd en blijven zij nog minimaal 10 dagen in grote stalen vaten alvorens zij wordt gebotteld.
Wijn/spijs combinatie: Uitstekende aperitief wijn of bij gerechten met zeevruchten, pastagerechten met vis, of vegetarisch, maar ook bij romige gerechten met paddestoelen.
Italiaanse sommeliers, Bibenda 4 van 5 druiventrosjes.
James Suckling 94/100
Dried spices, such as cloves. together with melon, apples and hints of citrus. Medium to full body. Very spicy and intense with a long, long finish. An excellent blend of 50% friulano, 20% pinot grigio, 20% pinot bianco and 10% sauvignon. Drink now.