ACHTERGRONDEN AMARONE DELLA VALPOLICELLA - VALPOLICELLA EN RIPASSO

01-08-15 / Clement van Dijk < TERUG NAAR OVERZICHT

De achtergronden van de Amarone en Ripasso. De Amarone della Valpolicella is de Valpolicella Classico Superiore gemaakt van 100 tot 120 dagen ingedroogde druiven. Dit drogen van de druiven geschiedt direct na de oogst, voor het maken van de wijn. In dit artikel leest u meer waarom de Amarone en Ripasso veel gevraagde wijnen zijn.

Amarone della Valpolicella DOC. Bij presidentieel besluit werd op 21 augustus 1968 het besluit genomen dat de Amarone wijnen de DOC status kregen. Om de Amarone als DOC op de markt te mogen brengen moet de wijn zijn samengesteld uit: Corvina Veronese (Cruina of Corvina) van 45% naar 95%; Corvinone de maximale omvang van 50%; Rondinella van 5% tot 30%.
 

De wijnen moeten komen uit een strak omschreven gebied dat is gelegen tussen Verona en het gardameer. De wijngaard mag niet zijn aangeplant met minder dan 3.300 planten per ha.

Na de oogst van de druiven worden de druiven gedroogd in tochtige schuren. tegenwoordig mogen ook airconditioning systemen worden gebruikt. Het droogproces duurt tot rond februari na de oogst in oktober/november. De druiven verlIezen door dit droogproces ongeveer 30% van hun vocht. Na het drogen moet de hoeveelheid suiker in de druiven er voor zorgen dat het alcoholgehalte van de wijn minimaal 14% is. In tegenstelling tot andere landen mogen wijnboeren geen suikers toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen.

De wijn moet een rijping hebben ondergaan van minimaal 2 jaarna de indroging van de druiven. En de Riserva van minimaal 4 jaar. De belangrijkste kenmerken van de Amarone zijn:
- Kleur: rood, neigt naar granaat met het ouder worden kunnen zijn;
- Geur: karakteristiek, uitgesproken;
- Smaak: rijke, fluweelachtige, warm;
- Minimaal effectief alcohol-volume: 14% vol.
Het Consortium van de Valpolicella wijnen is opgericht in 1970.

De Valpolicella wijnen wordt gemaakt uit een blend van drie druivensoorten, te weten de Corvina, Rondinella en Corvinione. De Corvina druif speelt bij deze wijn rol de meest belangrijke rol. Deze druif zorgt met haar zuurgraad en een gemiddeld suikergehalte voor de karakteristieke frisheid van de wijn. De Rondinella is verantwoordelijk voor mooie dieprode kleur van de wijn. De Corvinione zorgt voor de structuur en de levensduur van de wijn.

De jonge Valpolicella wijnen flirten met een schitterende robijnrode kleur, delicate aroma's en in de mond hints die doen denken aan kersen en rozen. De wijn geeft een levendige frisheid, droog en zacht, met harmonieuze tannines en een aangename licht bittere afdronk.

De Valpolicella Superiore, is afkomstig uit op de beste kwaliteit geselecteerde druiven. De wijn moet ten minste een veroudering hebben ondergaan van minimaal een jaar. De kleur is robijnrood met de karakteristieke granaat rode reflecties. De geur is lichte etherisch, die doet denken aan vanille??. De smaak maakt indruk, is mooi, evenwichtig, droog en fluwelig.

Valpolicella Ripasso

De Valpolicella Ripasso DOC wordt gemaakt van de basis Valpolicella maar deze wordt aanvullend gedurende 15-20 dagen geweekt met de druivenschillen van de Amarone wijn. Dit geeft de wijn een dichtere structuur, een hoger alcoholpercentage en een meer subtiele zuurgraad. Het resultaat geeft een Ripasso wijn, die opvalt door een uitstekende balans. Het boeket van de Ripasso doet denken aan vanille en rozen. In de mond, is de wijn fijn, harmonieus droog en zacht.

Amarone della Valpolicella

De Amarone della Valpolicella is de Valpolicella Classico Superiore gemaakt van 100 tot 120 dagen ingedroogde druiven. Dit drogen van de druiven geschiedt direct na de oogst, voor het maken van de wijn. Door het indrogen van de druiven neemt het suikergehalte en hierdoor ook het alcoholgehalte van de wijn toe. De alcohol-rijke Amarone wijnen zijn goed gestructureerd met een alolhol percentage van minimaal 14%. Zij behoren tot de grote rode wijnen van Italië.

De Amarone is een intens robijnrood wijn met granaat reflecties. De geur doet denken aan gedroogde vruchten, als gevolg van het indrogen de druiven, specerijen en tabak. De smaak geeft heerlijke noten van gedroogd fruit, is zeer vol, krachtig, intens en droog. De wijn geeft veel warmte door haar volheid maar is ook uiterst zacht. De Amarone heeft een sterke persoonlijkheid, die gemakkelijk 20 jaar kan worden bewaard. De wijn is perfect bij vlees, wild en oude kaas. De Amarone is perfect om na de hoofd maaltijd te drinken met heerlijke kaas als dessert.

Recioto della Valpolicella - dessertwijn

De druiven van de Recioto della Valpolicella hebben een hoge concentratie suiker, die is ontstaan door het ingedrogen van de druiven voor een periode van 100-120 dagen. Door de stopzetting van de alcoholische gisting blijft een groot deel van de suiker in de wijn waardoor de Recioto een ideale dessertwijn is.

De wijn heeft een intense en donkere robijnrode kleur, waardoor je er niet doorheen kunt kijken en een onmiskenbaar boeket van gedroogd fruit en kersen. De smaak is harmonisch, zoet, vol en zacht en tegelijkertijd licht zuur. De Recioto is perfect voor desserts en blauwe kaas.

 

Ontdek één van de beste Amarone's van een eeuwenoud wijnbedrijf en ook nog aantrekkelijk geprijsd.

 

Amarone - Corte Aleardi

 

Ontdek de meest geliefde Ripasso met de beste prijs/kwaliteit

 

Ripasso Begali

 

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »