CARMIGNANO DOCG - TOSCANE - AL EEUWENLANG KWALITEITSWIJN

07-10-17 / Rob Clarenbeek < TERUG NAAR OVERZICHT

Carmignano, al eeuwenlang kwaliteitswijn uit Toscane 


Wijn uit Toscane? Dan worden meestal Chianti, Brunello di Montalcino en Vino nobile di Montepulciano genoemd. Carmignano wordt nauwelijks genoemd. Toch wordt de rode wijn uit dit gebied tot de beste Italiaanse rode wijnen gerekend.

Uit oude geschriften blijkt dat zelfs de Romeinen al wisten dat er in Carmignano goede wijnen werden geproduceerd. Driehonderd jaar geleden, in 1716, behoorde Carmignano zelfs tot de eerste vier gebieden die de status van beschermd kwaliteitsgebied voor wijn kregen. Dit is een voorloper van wat we nu in Italië kennen als gebieden met een DOC- of DOCG-aanduiding. Carmignano kreeg deze status, samen met de gebieden Chianti, Pomino en Valdarno di Sopra, van de groothertog van Toscane Cosimo III de' Medici. Vanaf 1932 viel Carmignano een tijd onder de Chianti subzone Montalbano. Daar kwam in 1975 gelukkig verandering in met het toekennen van een aparte DOC status. In 1991 kreeg Carmignano zelfs de DOCG status en die status heeft het nog steeds.

Wat Carmignano zo bijzonder maakt is dat het al enkele eeuwen een traditie is om voor de productie van de rode wijn, Sangiovese te blenden met Cabertnet Sauvignon. Een aantal wijnproducenten houdt deze traditie nog steeds in ere, ondanks dat de regels van de Carmignano DOCG inmiddels ook andere druivenrassen toelaten. Een wijn moet volgens de huidige DOCG regels voor minstens 50 procent uit Sangiovese bestaan. Daarnaast wordt 10 tot 20 procent Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc toegestaan, tot 20% Canaiolo Nero en tot 5% Mammolo en Colorino. Net als bij Chianti mogen er ook tot maximaal 10% witte druiven aan worden toegevoegd, in dit geval Trebbiano en Malvasia. De wijn moet minimaal 20 maanden rijpen, waarvan 8 maanden in eiken vaten. Om het predicaat Riserva te mogen voeren moet de wijn zelfs minimaal 3 jaar rijpen, waarvan 12 maanden in eiken vaten.


Eén van de wijnhuizen die binnen Carmignano DOCG wijn produceert is Tenuta di Capezzana. Zij maken al wijn in het gebied sinds 804 na Christus. Tenuta di Capezzana wordt al jaren in de wijngidsen van de internationaal gerenommeerde wijnkenner en -schrijver Hugh Johnson genoemd als één van de beste wijnhuizen uit het gebied.


Villa Fattoria heeft van Tenuta di Capezzana de Villa di Capezzana – Carmignano DOCG in haar assortiment. Deze wijn bestaat, geheel volgens traditie, uit 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvignon. De wijn heeft een diep robijnrode kleur met een intense en complexe geur van kersen, bramen, specerijen (zwarte peper), chocolade en tonen van amandel. De smaak is vol en zacht, met heerlijke zuren. De tannines vind ik persoonlijk mooier, zachter en beter geïntegreerd dan bij veel andere wijnen met een hoog percentage Sangiovese (bijv. Chianti), wat deze wijn daardoor toegankelijker maakt voor veel mensen.

Als tip zou ik mee willen geven om de wijn voor het drinken te beluchten, bijvoorbeeld door de wijn te karafferen. Dat levert bij deze wijn een enorm verschil op. De wijn wordt er echt geuriger en smaakvoller van. Salute!

Rob Clarenbeek

REACTIES

REAGEER OOK!

VERZENDEN Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd

MEER ARTIKELEN

Op 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Eén van de nieuwe regels is dat webwinkels en bezorgdiensten die alcohol verkopen en leveren, een leeftijd controle moeten toepassen. Als gevolg hiervan zijn wij verplicht om ook uw geboortedatum op te vragen en te controleren bij het plaatsen bij een bestelling.

LEES VERDER
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »