Dionisio Fabrizio - Cortona - Toscane

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

De mooiste Syrah wijnen van Italië

Sergio Dionisio, de vader van Fabrizio kocht in de begin zeventiger jaren het landgoed " Il Castagno " een bescheiden woning met zo'n zeven hectare grond waarvan een wijngaard en een olijfboogaard deel uit maakte. Het landgoed is gelegen in de Toscaanse heuvels met schitterende uitzicht op de stad Cortona. Hij droomde ervan om van dit kleine stukje grond een wijngaard te maken die de mooiste wijnen zou voortbrengen.

In 1992 koopt Fabrizio nog een 2e perceel erbij waardoor het landgoed totaal 15 ha bestrijkt. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte van zo rond de 300 meter op de zacht glooiende hellingen in het klassieke Toscaans landschap. Fabrizio verwijderde de oude wijnstokken en herplantte de wijngaarden met nieuwe stokken begin 2000. Hierbij werd gekozen om hoofdzakelijk Syrah stokken aan te planten. Deze soort is in dit gebied enigszins authentiek. In de tijd van Napoleon werd de Syrah in dit specifieke gebied door de Fransen geïntroduceerd en de resultaten waren geweldig.

Syrah uit Cortona wordt unaniem beschouwd als de beste van Italië , en dit kleine gebied in het zuid- oosten van Toscane (met als buren de Brunello di Montalcino , Nobile di Montepulciano en Chianti , domeinen van sangiovese ) heet deze Italiaanse streek de " Côtes du Rhône ".

Het doel van Fabrizio is om zijn wijnen absoluut ambachtelijk te produceren . Ambachtelijk betekent ook, gebruik te maken van de meest up-to - date praktijken en technologieën, maar altijd en alleen handmatig werk, zowel in de wijngaard als in de kelder, en met compromisloze respect voor het milieu, voor de aarde, en om zijn vruchten - met hun weergaloze zintuiglijke uniciteit.

Vooral om wijn te maken " met een ziel ".

Het doel was een grote Syrah wijn te maken die kan concurreren met de besten in de wereld, maar altijd verbonden aan het Toscaanse karakter waar het originele terroir in terug komt. De mineraliteit en elegantie die alleen een oude en echt geschikte bodem kan geven aan een wijn . De grondsoort van de wijngaarden is los, zandige leem met een overvloed aan steentjes, klei leisteen , evenals kalksteen - veldspaat - kwarts mergel en fijnkorrelige zandsteen. De perfecte omstandigheid voor Syrah.

De wijngaarden zijn aangeplant met een dichtheid van 5000 stokken per hectare. Het gebruik van chemische stoffen in de wijngaard is zo sterk beperkt waardoor de wijngaarden praktisch volledig biologisch zijn. De oogst geschiedt volledig met de hand , met de druiven geplukt in kleine doosjes om ze te bewaren.

 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »