Raats - Stellenbosch - Zuid-Afrika

Sorteer producten op:
 •   Chenin Blanc - op hout gerijpt - Raats Family Wines - Stellenbosch

  Chenin Blanc - op hout gerijpt - Raats Family Wines - Stellenbosch

  RObert Parker 90/100 punten

  23,75
  19,50
  LEES MEER

Voor een nieuw wijnland als Zuid-Afrika is het niet vreemd dat veel wijnbedrijven goed kijken naar hun buren en hun successen en dezelfde formule toepassen om eveneens succesvol te zijn op de zeer competitieve mondiale wijnmarkt. Maar als een land zich verder ontwikkelt, dan komen er ook steeds meer eigenzinnige bedrijven die juist proberen ánders te zijn, en niet direct kopiëren wat anderen ook doen.

De Raats Family mag tot deze nieuwe groep van wijnmakers worden gerekend. Ga maar na: waar iedereen voor de wijnen een hele serie druiven aanplant, daar heeft Raats zich helemaal geconcentreerd op twee druiven, cabernet-franc voor rood en chenin-blanc voor wit. Heel uitdagend, zeker in het geval van de cabernet-franc, die we in Zuid-Afrika nauwelijks zien in de rode wijnen. Wijnmaker Bruwer Raats ziet zowel in de cabernet-franc als in de chenin-blanc als ondergewaardeerde druiven, waar veel eer mee te behalen is. De familie ademt wijn, de edele drank komt hier uit alle poriën: pure passie! Elk wijngaardblok wordt tot in de perfectie verzorgd, om overal de meest perfecte kwaliteit te krijgen.

Raats is een typisch familiebedrijf, waar de hele familie ook écht bij betrokken is. Bruwer en Jasper Raats Senior zijn de eigenaren, waarbij Bruwer de wijn maakt en zijn vader Jasper de wijngaarden verzorgt. Inmiddels heeft ook Jasper Raats junior, Bruwers broer, zich bij het familiebedrijf gevoegd, als compagnon en om het werk in de wijngaarden te overzien. Bruwers vrouw Janice doet de administratie. De filosofie is om van de twee druiven wijnen te maken van absolute topkwaliteit. Dat gebeurt door de druiven van de in totaal 25 hectare wijngaarden -4 in eigen bezit, de rest gehuurd- apart te houden bij het wijnmaken, om pas later de definitieve samenstelling te bepalen op basis van de beste vaten en tanks.

Hoewel twee druiven de hoofdrol spelen, is de échte hoofdrol voor de chenin blanc, omdat deze maar liefst 85% van de productie uitmaakt. Een van de troeven is dat er voor de chenin gebruik wordt gemaakt van verschillende terroirs, die samen zorgen voor meer complexiteit in de wijnen. Onder andere wordt gezocht naar fruit van wat hoger gelegen wijngaarden in Stellenbosch, omdat de chenin dan meer natuurlijke frisheid heeft, waardoor de wijnen een prachtige levendigheid kunnen behouden. Ook is een groot deel van de wijn afkomstig van oude stokken, waarmee de wijnen veel concentratie en kracht kunnen verwerven. Bruwer Raats is juist overtuigd van de kwaliteit van chenin blanc van oude stokken, die hij ziet als een van de grote troeven van de wijnen uit Zuid-Afrika.

Het succes van de wijnen van Raats wordt goed gedemonstreerd door de lovende kritieken in Engeland en de Verenigde Staten, en natuurlijk ook de exportcijfers. Maar liefst zo’n 80% van de wijnen verdwijnt naar het buitenland, en dat is voor een Zuid-Afrikaanse winery heel veel. En dat succes is heel snel gekomen voor een bedrijf dat zijn eerste wijnen bottelde in 2000.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »