Springfield Estate - Robertson - Zuid-Afrika

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

In het hart van de streek Robertson vinden we het dynamische familiebedrijf Springfield. Eigenaar is de familie Bruwer, vierde generatie wijnboeren en negende generatie nakomelingen uit een geslacht van Hugenoten, de Bruères, die naar Zuid-Afrika kwamen vanuit de Loirestreek in 1688, toen al met een hele partij druivenstokken onder hun arm.

Het bedrijf bevindt zich op een prachtige plek, die je bereikt over een door bomen geflankeerde, typisch Zuid-Afrikaanse onverharde weg. De ondergrond van de wijngaarden heeft een hoog kalksteen gehalte, maar varieert sterk in verschillende delen van het estate, van uitgesproken kleiig, tot zeer stenig. Direct aan de Breede rivier is het gehalte aan zand juist weer hoger. Door het arme karakter van de ondergrond is hij voor de wijnbouw zeer geschikt. Druiven moeten hier vechten om te overleven, en dat is de beste wijnbouwgrond. Een andere gunstige factor zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Overdag is het in de zomer snel warmer dan dertig graden, maar in de nachtelijke uren koelt het door de koele zeewinden gemakkelijk af tot onder de 15 graden. Door de geringe hoeveelheid regen, niet meer dan 200 millimeter per jaar, is irrigeren van de druiven noodzakelijk. Het voordeel is dat er weinig hoeft te worden behandeld tegen ziektes, zodat weinig bestrijdingsmiddelen op de druiven komen en de natuurlijke gisten op de druiven blijven zitten en bij de gisting nog gebruikt kunnen worden.

Op dit moment is de leiding van Springfield in handen van een broer-en-zus-team:  Abrie and Jeanette Bruwer, die net zo gepassioneerd zijn voor de wijn als de generaties voor hen. Zij worden bijgestaan door trouwe medewerkers, die soms al tientallen jaren op Springfield werkzaam zijn. Jeanette houdt zich vooral bezig met de marketing van de wijnen, terwijn wijnmaker en wijngaardspecialist Abrie zijn aandacht heeft gericht op de wijngaarden en het wijnmaken, een perfecte aanvulling! Dat blijft de kracht van een familiebedrijf, de persoonlijke aandacht voor alle details en uiteraard voor de wijnen. Maar ook voor de bezoekers van het bedrijf blijft het een bijzondere familie-atmosfeer ademen.

Door zijn bezoeken aan Frankrijk heeft Abrie geleerd om in de wijngaard nieuwe snoeitechnieken toe te passen. Daarbij wordt het accent gelegd op de groei van nieuwe scheuten, die de druiven in de zomer beschermen tegen de hete middagzon van Robertson. De rendementen zijn sterk beperkt, om een hoge kwaliteit fruit te kunnen produceren, voor wijnen met veel diepte en structuur. En hoewel de witte wijnen hier altijd heel succesvol zijn geweest, zijn er de laatste jaren toch meer blauwe druiven aangeplant, zoals Cabernet Franc, Merlot en Pinot Noir. Daarmee is de verhouding tussen rood en wit nu gekomen op 50/50, dus gelijke hoeveelheden. Bij de aanplant is er scherp op gelet dat elk druivenras is aangeplant op de ondergrond en in het microklimaat dat het meest geschikt is voor die specifieke druif, om een optimaal resultaat te kunnen boeken bij elke druif.

Het gebied: Robertson

Heerlijk, die variatie in wijngebieden die je vindt in het hedendaagse Zuid-Afrika! Het land heeft zoveel te bieden aan interessante en eigenlijk veel te onbekende en vooral ook onderschatte wijngebieden. Het is vooral zaak om niet te denken in cliché’s, en om nu eens niet alle wijngebieden van de Kaap over een kam te scheren. Robertson is zo’n streek, die je op het eerste gezicht gemakkelijk zou kunnen onderschatten. Ga maar na: het gebied ligt vrij ver landinwaarts, op zo’n 150 kilometer van Cape Town in noord-oostelijke richting – in een prachtige vallei. Hij ligt ingeklemd tussen de Breede Rivier in het zuiden en de spectaculaire Langeberg Mountains in het noorden. Robertson geniet tegenwoordig een grote internationale bekendheid als wijngebied, maar door de ligging ver van de oceaan zou je zo maar kunnen denken dat dit een uitgesproken warme streek is, waar je bijvoorbeeld alleen maar mooie rode wijnen zou kunnen maken. Verrassend genoeg komen hier echter voortreffelijke witte wijnen vandaan. Het rivierdal heeft door zijn vorm een uitgesproken trechterfunctie, waardoor een koele luchtstroom van zee over de wijngaarden stroomt. Een continue zuidoostelijke bries vanaf de Indische Oceaan zorgt met name in de nacht voor de noodzakelijke koelte in de wijngaarden. Daarmee wordt het cliché-denken dus onmiddellijk gelogenstraft: Robertson staat voornamelijk bekend om zijn witte kwaliteitswijnen, enkele bijzondere rode wijnen en versterkte wijnen.

De schilderachtige Breede Rivier Vallei trekt met zijn natuurschoon, rozenteelt, grazende renpaarden, kaas en wijn jaarlijks veel bezoekers. De wijngaarden van Robertson leveren druiven voor wijnen met de herkomstbenaming “Wine of Origin Robertson”. Het klimaat is zeer droog. De geringe hoeveelheden regenval maken irrigatie vanuit de Breede Rivier vrijwel altijd noodzakelijk. Inmiddels is de hoeveelheid water die aan de rivier mag worden onttrokken aan strenge quota gebonden. Dat betekent voor de wijnbouw een beperkende factor, die de verdere groei gemakkelijk tegenhoudt. Gelukkig zijn er een paar grote, gevestigde namen, die de eer van Robertson als wijngebied op het internationale podium hoog houden, met zowel bijzondere rode als hoogwaardige en opmerkelijk frisse witte wijnen.

 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »