Teliani Valley - Georgië

Sorteer producten op:
GEEN PRODUCTEN GEVONDEN

Het Amerikaanse investeringsfonds Firebird bezit 25% van de aandelen Teliani

Teliani Valley is gelegen in het zuiden van Georgië, de Kakheti regio. In deze regio wordt al meer dan 8.000 jaar wijn verbouwd. In mei 2004 werd de huidige onderneming Teliani Valley opgericht, op basis van het oude JSC Teliani bedrijf. Vanaf de start was er een strategische participatie door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.
Deze Bank heeft fors geinvesteerd een nieuwe fabriek te bouwen, nieuwe wijngaarden in de beste micro-zones van Georgië, het verbeteren van marketing. De productiekwaliteit werd sterk verhoogd door het binnenhalen van kennis en ervaring, vooral uit Italië. De wijngaarden, totaal ca. 40 ha, hebben als basis gehouden, de 50 jaar oude wijnstokken, dit om hoge kwaliteist wijnen te maken.

De bodem en het microklimaat, heeft er altijd voor gezorgd dat dit gebied het centrum van de Georgische wijnbouw was en is. In 1891 werd hier de befaamde Franse wijnmaker uit de Bordeaux, Mossano, uitgenodigd door het bedrijf om wijnen van grote kwaliteit te maken. Mossano werkte in voor dit bedrijf in Georgië 9 jaar. Hij was de eerste die de Europese wijn technologieën introduceerde. Door zijn initiatief van verschillende Franse druiven soorten naar Georgië gebracht en gecultiveerd. Van alle vreemde druiven soorten bleek de Cabernet-Sauvignon, geteeld bij Teliani Valley de beste te zijn. Mossano maakte deze Teliani wijn van van de Cabernet Sauvignon en stuurde de eerste fles aan de Keizer in St. Petersburg. "Cabernet-Sauvignon, Van Teliani Valley 1893, Antoin Mossano".

Teliani vandaag

Teliani Valley volgt Georgische traditie van het wijn maken maar maakt gebruik van moderne technologieën, kennis van jonge, gemotiveerde professionals. Een streng kwaliteitscontrole-systeem werd opgericht op elk niveau van de productie, van druivenpluk tot het bottelen. In mei 2005 Teliani Valley stichtte een eerste school van sommeliers. Het doel van deze school is het opleiden van mensen op Georgische en Europese culturen van wijn drinken.

In maart 2007 hebben de aandeelhouders alle aandelen van EBRD weer terug gekocht. April 2007 is Galt & Taggart Capital, een dochteronderneming van de Bank of Georgia, als strategische partner ingestapt om een verdere groei mogelijk te maken. Teliani Valley bezit momenteel circa 43 hectare wijngaard in de beste gebieden van Georgië. In 2012 heeft de Overseas Private Investment Corporation" (OPIC), een Amerikaanse gouvernementele organisatie 8 miljoen dollar geïnvesteerd in een verdere modernisering van Teliani Valley en vooral ook voor marketing doeleinden. OPIC is een van de grootste gouvernementele Amerikaanse organisaties, die werken onder de directe supervisie van het Amerikaanse Congres, het ondersteunt de ontwikkeling van particuliere bedrijven in verschillende landen met Amerikaanse kapitaal. 25% van de aandelen van Teliani Valley is in eigendom van het Amerikaanse "Firebird" fonds.

Teliani Valley produceert hoofdzakelijk wijnen van lokale druivensoorten (Georgie kent nog zo'n 500 verschillende druivensoorten), zoals Rkatsiteli, Mtsvane, Tsolikouri en Kakhuri Mtsvane (wit), Saparavi, Mujuretulli en Aleksandrouli (rood). Onlangs heeft WineSpectator de Mukuzani (Saperavi) van Teliani Valley beoordeelt met 88/100. Een hoge score voor een wijn in die prijsklasse. Frank van der Auwera een van de meest gelezen en invloedrijke wijnauteurs van Belgie was ook zeer enthousiast over de Napareuli (Saperavi druif van Teliani. " Het beste tot nu toe uit de Regio. Uw vrienden en relaties geloven het niet als u deze fles ontmaskert". 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »