Brunello di Montalcino Annata 2009 - Tenuta Greppo - Biondi Santi - 93/100 punten Robert Parker en Suckling.
In 2009 besloot Franco Biondi Santi om geen Riserva te produceren, hierdoor was hij in staat de Annata Brunello meer structuur te geven, omdat de druiven van de oude stokken nu ook konden worden gebruikt voor de productie van de Annata Greppo 2009. Nu zo'n 11 jaar na de oogst (2020), verrast deze wijn met een onderscheidende, jeugdige touch en met prachtige ronde tannines in de afdronk.
De Brunello di Montalcino Annata van Biondi Santi is het resultaat van 200 jaar onderzoek en verbetering van de Sangiovese Grosso druiven, die zijn geselecteerd van de druivenranken van de Greppo wijngaard. Biondi Santi is de grondlegger van de Brunello wijnen, die zij voor het eerst in 1888 maakten. De druivenstokken op deze wijngaard zijn minimaal 12 tot 25 jaar oud. De Brunello wijnen van Biondi Santi worden nog volledig traditioneel gemaakt en kennen een lange rijpingstijd tot wel 50 jaar.
De kwaliteit van de druiven van de oogst 2007 was zeer goed. De druiven zijn eind september met de hand geplukt. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 300 en 500 meter. De grondsoort van de wijngaard Greppo is marl, zand en klei. Na de oogst vond de fermentatie plaats in tanks van cement bij een temperatuur onder de 31Cº. De eerste gisting duurde ca. 15 tot 20 dagen. De rijping van de wijn is geschiedt gedurende een periode van 36 maanden in sloveens eiken vaten. Vervolgens is de wijn nog minimaal 4 maanden verder op de fles gerijpt.
Robert Parker: 93/100 punten
The 2009 Brunello di Montalcino Annata is a beautiful wine laced with ethereal balsam tones, licorice, cola, dark fruit and forest floor. The acidity is evident but well-integrated within the thick textural richness of the wine. It closes slowly and quietly with a surprising flurry of delicate floral notes that pop up at the end. This well-built wine will hold for many years. Drink: 2017-2030.
James Suckling: 93/100 punten
A little austere but shows pretty dried-cherry and berry character. Very firm and racy. Medium to full body, fresh acidity and a bright, clean finish. Classic Biondi-Santi shy and firm style. Give it two or three years to soften.