Brunello di Montalcino 2011 - Tenuta Greppo - Biondi Santi - 93/100 punten Robert Parker.
Mediterrane zomer en de hoge ligging van de Biondi-Santi wijngaarden. In een warme en droge zomer is het heel gunstig om op de top van de Montalcino heuvel te zitten waar de temperatuur enkele graden lager is dan in de andere delen van de Brunello DOCG en waar altijd wel een windje waait. Ook de dag- en nacht temperaturen schommelen meer bij de hoger gelegen wijngaarden, hetgeen heel gunstig is voor de ontwikkeling van de druiven.
Het geeft Biondi-Santide mogelijkheid om het evenwicht te bewaren tussen, de noten van vers fruit en de zuurgraad die fundamenteel zijn voor de rijping potentieel van de Brunello. De Brunello 2011 is een wijn die wijnliefhebbers met open armen omarmen. Deze Brunello 2011 geeft extra rijkdom en textuur met geconcentreerde fruitaroma's die sierlijk maar ook krachtig zijn.
De Brunello di Montalcino Annata van Biondi Santi is het resultaat van 200 jaar onderzoek en verbetering van de Sangiovese Grosso druiven, die zijn geselecteerd van de druivenranken van de Greppo wijngaard. Biondi Santi is de grondlegger van de Brunello wijnen, die zij voor het eerst in 1888 maakten. De druivenstokken op deze wijngaard zijn minimaal 12 tot 25 jaar oud. De Brunello wijnen van Biondi Santi worden nog volledig traditioneel gemaakt en kennen een lange rijpingstijd tot wel 50 jaar.
De kwaliteit van de druiven van de oogst 2011 was zeer goed. De druiven zijn eind september met de hand geplukt. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 300 en 500 meter. De grondsoort van de wijngaard Greppo is marl, zand en klei. Na de oogst vond de fermentatie plaats in tanks van cement bij een temperatuur onder de 31Cº. De eerste gisting duurde ca. 15 tot 20 dagen. De rijping van de wijn is geschiedt gedurende een periode van 36 maanden in sloveens eiken vaten. Vervolgens is de wijn nog minimaal 4 maanden verder op de fles gerijpt.
Robert Parker: 93/100 punten
Jacopo Biondi Santi was already making wine at Il Greppo when the 2011 Brunello di Montalcino Annata was produced. His father, Franco Biondi Santi, would pass away in 2013 at the age of 91. The winemaking approach is unchanged despite the father to son transition. This wine shows extra richness and texture with focused fruit aromas that are graceful but also powerful. There are hints of ripe fruit with dried cherry and prune buried deep within the bouquet. In the mouth, this Brunello shows good structure and acidity with a slightly denser feel compared to past vintages.
James Suckling: 93/100 punten
This is so pretty and refined with blackberry, cedar, dried-mushroom and plum aromas. Full-bodied and very tight and elegant. Very well done for the vintage. Drink or hold.