Brunello di Montalcino - 95/100 punten James Suckling
Intens robijnrode wijn met granaatachtigereflecties. In de neus intens heerlijk fris rijp rood fruit, rijpe pruimen, kersen, mineralig, citrus en balsamico. In de mond is de wijn complex, gelaagd, harmonieus, heerlijke zuren van fris rijp rood fruit, met zijdezachte tannines in de zeer lang aanhoudende afdronk.
De wijngaarden zijn gelegen in het gebied van Montosoli. Dit deel van de Brunello DOCG ligt ten noorden van Montalcino en wordt altijd beschouwd als een van de beste Brunello gebieden. Dit vanwege het bijzondere micro klimaat en de zuid-oosten ligging. De wijnen zijn hierdoor altijd uitstekend van structuur, met een mooie zuurgraad, elegant en fruitig.
In de jaren zestig zijn de wijngaarden aangeplant. In daarop volgende jaren zijn nog nieuwe wijngaarden bijgekocht, waardoor Capanna op dit moment zo'n 20ha aan wijngaarden bezit, waarvan ca 80% is aangeplant met de Sangiovese Grosso druivenstokken. De wijgaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 250 en 300 meter. De grondsoort is overwegend klei, met stenen en rijk aan kalk.
In de wijngaard wordt handmatig gewerkt. Ook het snoeien, dat gedurende het groeiseizoen meerdere malen geschiedt, wordt handmatig uitgevoerd. De druiven worden met de hand geoogst. Bij het oogsten worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op de allerbeste kwaliteit. De druiven voor de Brunello komen van de oudste wijngaarden.
Na de oogst worden de druiven zacht geperst, waarna het spontane vergistingsproces met de schil plaats vindt in kegelvormige vaten van Slavisch eikenhout. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Slavonisch eiken vaten van 10 tot 32 hl. voor een periode van 34 tot 38 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en ontwikkelt zij zich nog zo'n 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
Brunello di Montalcino Capanna wijn / spijs combinatie: fantastisch bij geroosterd rood vlees, wild, rijpe kazen.
James Suckling: 95/100 punten
Blackberry and cherry aromas with some bark and black tea character. Full body, soild and powerful with a chewy and linear tannin backbone and a fresh finish.