Brunello di Montalcino - Poggio di Sotto - 97/100 punten Robert Parker.
Poggio di Sotto werd opgericht in 1989 en beschikt thans over 32 hectaren land, waarvan 12 hectaren wijngaarden.
Het domein is gelegen in het zuidoosten van Montalcino, dichtbij de oevers van de Orcia-rivier en de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan van bijna 2.000m hoog. Dit is één van de beste zones in Montalcino, vanwege de bodem samenstelling, vol mineralen en het bijzondere microklimaat. In de zomer zijn de dagen zonnig en warm, maar 's nachts koelt het sterk af, hetgeen uitermate belangrijk is voor de ontwikkeling van de aroma's in een wijn.
De wijnkelder werd gebouwd met moderne technologie maar toch vindt men tussen de muren de echte Toscaanse atmosfeer, waar de veeleisende kunst van het wijnmaken in stand wordt gehouden met grote deskundigheid. Giulio Gambelli is één van Italië's beste wijnconsulenten.
Brunello di Montalcino - Poggio di Sotto wijn/spijs combinatie. Perfect bij gebraden of gesmoord rood vlees, wild en oude kaas
Robert Parker: 97/100 punten
The 2013 Brunello di Montalcino is downright gorgeous. The wine is inward-looking at the very beginning, but it quickly revs up to deliver soaring intensity and profound elegance. It goes from first to sixth gear in seconds and grabs all your attention and admiration in the process. The bouquet reads like a textbook Sangiovese, with wild berry, rose hip, pressed violets, cola, balsam herb, licorice and cigar ash. The bouquet underlines the wine's enormous finesse and pedigree, but the mouthfeel is all about frankness, directness and power. This is a naked and pure Brunello that glows bright with confidence and pride.
James Suckling: 93/100 punten
Leathery and earthy rather than fruity, this has plenty of body and tannin for the vintage and makes a bold statement. The tannins are rather polished and the long finish is well balanced and quite generous. Drink in 2019.
Jancis Robinson: 17/20 punten
Mid ruby with orange tinges. Savoury and a little stalky on the nose – reductive. Classy cherry fruit on the palate and for the moment overlayered with the savoury, meaty notes. Beautiful tannins delivering real grip and support, but the whole is still very unsettled and needs more time.
.