Brunello di Montalcino 2015 - Tenuta Greppo - Biondi Santi - 97+/100 punten Robert Parket - 97/100 punten James Suckling
De Brunello di Montalcino Annata van Biondi Santi is het resultaat van 200 jaar onderzoek en verbetering van de Sangiovese Grosso druiven, die zijn geselecteerd van de druivenranken van de Greppo wijngaard. Biondi Santi is de grondlegger van de Brunello wijnen, die zij voor het eerst in 1888 maakten. De druivenstokken op deze wijngaard zijn minimaal 12 tot 25 jaar oud. De Brunello wijnen van Biondi Santi worden nog volledig traditioneel gemaakt en kennen een lange rijpingstijd tot wel 50 jaar.
De kwaliteit van de druiven van de oogst 2007 was zeer goed. De druiven zijn eind september met de hand geplukt. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 300 en 500 meter. De grondsoort van de wijngaard Greppo is marl, zand en klei. Na de oogst vond de fermentatie plaats in tanks van cement bij een temperatuur onder de 31Cº. De eerste gisting duurde ca. 15 tot 20 dagen. De rijping van de wijn is geschiedt gedurende een periode van 36 maanden in sloveens eiken vaten. Vervolgens is de wijn nog minimaal 4 maanden verder op de fles gerijpt.
Deze iconische Brunello di Montalcino van Biondi Santi, oogstjaar 2015, begint langzaam op dronk te komen in 2024, maar daarna heeft u tot 2045 de tijd om optimaal te genieten van deze unieke, fantastisch mooie Brunello uit het legendarische oogstjaar 2015. Decanteer de wijn om alle prachtige en heerlijke geuren en smaken te ontdekken. Drink de wijn op een temperatuur van maximaal 18Cº.
Robert Parker: 97+/100 punten
The Biondi-Santi 2015 Brunello di Montalcino exudes dark, velvety fruit and concentration while maintaining the signature elegance, suppleness and lithe personalty that distinguishes the iconic Il Greppo estate. I found this new release to be quite distinctive and exquisitely beautiful, setting it apart from many of the past vintages we are most familiar with. This 2015 edition is dark, exuberant and bold, but precise, focused and sharp as well. It will live for years in your cellar, but tasted now in its infancy, the wine shows blackberry, dried cherry, plum and dark cassis. Those dark fruit tones segue to a rich presentation of tar, spice, earth, tobacco and sweet balsam herb. The bouquet offers seamless and smooth transitions. This warm and sunny growing season favored richness and phenolic weight. Wines from Biondi-Santi are made for the long haul, and the fresh acidity that characterizes this estate is the principle reason why. However, I'd argue that this wine from 2015 will evolve over the years not only thanks to the freshness but more so thanks to the important structure of this solid and profound wine.
James Suckling: 97/100 punten
This is so transparent and beautiful with clarity. Cherry, plum, strawberry, and berry character with some stone and orange. It’s full-bodied and very linear and round with balance and refinement. The tannins are fine and very powdery in texture. Excellent depth. Ripe, yet so energetic. Fresh, vivid and round. Drink or hold.
Vinous: 95/100 punten
The 2015 Brunello di Montalcino Annata is an understated beauty that takes some time to blossom in the glass. It’s a sweetly spiced and floral expression of the vintage, blending ripe cherries and strawberries with dusty earth, hints of sage and violets. A refreshing air of mint and lavender develops over time. It’s elegance personified on the palate, seamless and silky-smooth, with a classic and pure expression of red fruits and saline-minerals, as fine tannins slowly mount toward the close. Hints of licorice, white pepper and savory herbs linger through the lightly structured finale. While youthfully firm, the 2015 is already so enjoyable today, yet a few years of cellaring will reveal even further depths. I tasted the 2015 tasted multiple times over the course of a day and it only got better with air. Simply stunning!
WineSpectator: 95/100 punten
A combination of plum and cherry fruit and juicy texture introduces this lithe, intense red, which tightens up as it builds to the finish, where a mineral element and fine-grained tannins reign. This lingers, leaving a mouthwatering impression. Best from 2024 through 2047. —B.S.