Brunello di Montalcino DOCG - Robert Parker 97/100 punten - James Suckling 95/100 punten
Na de handmatige oogst vindt de fermentatie plaats in stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Sloveens eiken vaten voor 24 tot 36 maanden. Vervolgens vindt de verdere rijping op de fles plaats voor minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Het totale domein is slechts 6 ha. groot en jaarlijks worden ca. 7.700 flessen van deze mooie Brunello gemaakt.
Andrea Cortonesi is een eigengereide wijnmaker, die geen consultants nodig heeft om de mooiste wijnen te maken. Hij is met het hele proces in control en weet precies hoe hij de beste wijnen kan maken. Zijn wijnen hebben altijd heel hoge scores van ruim boven de 90/100 punten. Doordat zij geen of nauwelijks marketingkosten hebben hun wijnen altijd een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Robert Parker: 97/100 punten
Andrea Cortonesi of Uccelliera shows real talent when it comes to highlighting vintage variation in his wines. His 2015 Brunello di Montalcino captures the exuberance and the ebullience of this sunny and warm growing season. However, the wine remains orderly, precise and very elegant nonetheless, with a pretty succession of aromas that play cautiously forward, building in intensity along the way. Dried currant and cherry cede to moist earth, rose petal and balsam herb. The wine's medium-weight body is supported by fresh acidity and well-managed tannins (with 36 months of oak aging). All of these moving pieces work in harmony. This Brunello was bottled in July 2019 and released in January 2020.
James Suckling: 95/100
Plenty of earth, tar, spices, dried cherries and red plums here. The tannins have a firm but generous quality to them, providing an abundance of structure to the full-bodied palate. I love the juxtaposition between ripe fruit and tightly webbed texture.