Brunello di Montalcino 2016 - Altesino - 95+/100 Parker - 95/100 punten Suckling
Heldere Robijnrode wijn met granaatachtige tinten. In de neus is de wijn fris, heerlijk fruit, frambozen, zoete kruiden, tabak, viooltjes en bosgrond. De smaak is elegant, vol, warm, mooi in balans, heerlijk fruit, licht kruidig, met een lange afdronk met fluweelzachte tannines.
Traditioneel gemaakte Brunello van 100% Sangiovese Grosso druiven. Totaal beschikt Altesino over zo'n 100 ha aan land, waarvan 49 ha is aangeplant als wijngaarden. De wijngaarden zijn verspreid over verschillende locaties binnen de Brunello di Montalcino DOCG. Het meest noordelijk van het stadje Montalcino de wijngaarden Altesino. Tussen de wijngaarden Altesino en het stadje Montalcino liggen nog de wijngaarden Macina, Cerbaia en Montosoli (De wijngaard van de Montesoli Cru van Altesino, altijd beroemd om hun elegante Brunello's). Verder heeft het bedrijf nog wijngaarden in het zuidelijke deel van de Montalcino DOCG, Sant'Angelo in Colle - Pianezzine en, ten slotte, in Castelnuovo dell'Abate.
De pluk van de druiven geschiedt eind augustus tot half september met de hand. Na de pluk van de druiven worden deze zorgvuldig op de beste kwaliteit geselecteerd. De vergisting geschiedt in grote stalen vaten. De verdere rijping van de wijn geschiedt voor een periode van 30 maanden in grote Slavonisch eiken vaten van 50 en 100hl.
Hierna wordt de wijn gebotteld. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal 12 maanden in de kelders van het domein.
De Brunello di Montalcino 2016 van Altesino begint langzaam "op dronk" te komen in 2024. Hierna kun je nog zeker tot 2040 genieten van deze fantastische Brunello uit het vijfsterren oogstjaar 2016. Het advies is om de Brunello te decanteren, om zo optimaal van deze prachtige wijn te genieten.
Brunello di Montalcino Altesino wijn/spijs combinatie: perfect bij gebraden rundvlees met paddenstoelen saus.
Robert Parker: 95+/100 punten
Bold cherry, dried raspberry and myrtle add to the intensity and the brightness of the bouquet. The Altesino 2016 Brunello di Montalcino displays a lively and fruit-forward ensemble with an infectious and cheerful sense of energy. This is a tonic and crisp expression of Sangiovese with lifted berry aromas backed by subtle spice, tar and licorice gained over two years of barrel aging.
WineSpectator: 95/100 punten
Balsamic aromas of wild thyme, juniper, eucalyptus and pine lead off, with cherry and plum fruit at the core. There’s latent energy that’s restrained for now by the grip of tannins, yet this is lithe and nimble despite the solid structure. Best from 2024 through 2045. —B.S.
James Suckling: 95/100 punten
Fresh violet, forest-floor and some pear-skin aromas, underneath brambleberries. Fresher style of Brunello. It's medium-bodied with silky tannins and a great balance between fresh-fruit and forest flavors. Drink after 2023.
Over Altesino:
De 49 hectare wijngaarden die samen het wijnbedrijf Altesino vormen is voor het grootste deel aangeplant met Sangiovese druiven. Het bedrijf is opgericht in 1972 en is, sedert 2002, in eigendom van Elisabetta Gnudi Angelini. Het historische, vijftiende-eeuwse Palazzo Altesi, gebouwd door de familie Tricerchi, is hun parel.I n het noordoostelijke deel van de Brunello DOCG bevindt zicht de Montesoli wijngaard, het juweel van het bedrijf. In 1975 introduceerde Altesino als eerste Brunello producent een Brunello Cru, de Montesoli.