Brunello di Montalcino 2016 - Canalicchio di Sopra 95/100 Parker
Diepe robijnrode wijn. In de neus donker rood fruit, pruimen, kruiden, leer en zoethout. . In de mond vol, krachtig, elegant, mooi in balans, heerlijk fruit, mooi gelaagd en een heerlijk lange afdronk.
Het bedrijf is in 1962 opgericht door Primo Pacenti. De wijngaarden zijn gelegen in het noordelijk deel van Montalcino en in het hart van Val d'Orcia. Het totale landgoed is 60 ha, waarvan 15 is aangeplant met wijnstokken en 2 ha met olijfbomen. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer met de broers Francesco en Marco, die resp. de kelder en de wijngaard runnen. Deze generatie heeft het bedrijf tot net onder de absolute top in Montalcino gebracht, door innovatie en nieuwe technieken toe te passen met behoud en respect van oude technieken en tradities.
De 15 ha wijngaard staan aangeplant in twee van de meest prestigieuze sub-zones in het noorden van Montalcino, Canalicchio di Sopra en een klein deel in Le Gode di Montosoli. De grondsoort is leisteen, klei, structuur, elegantie, trage rijping en een relatief hoge ligging.
De wijn heeft een rijping ondergaan van 36 maanden in Sloveens eiken vaten van 30 hl. Vervolgens is de wijn gebotteld en heeft de wijn nog een verdere rijping ondergaan van een jaar op de fles in de kelders van het domein.
Parker 95/100 punten
The Canalicchio di Sopra 2016 Brunello di Montalcino shows balance and symmetry with that difficult twofold delivery of power and elegance. This terrific new release shows dark fruit and tart cherry, but then unwinds slowly to reveal light spice, toasted nut, blue flower and crushed limestone. The wine affords a genuine sense of place with roots in the northern half of the appellation where the light is whiter and the nights are cooler. That brilliant luminosity appears in the pure quality of fruit and the sharp focus of the mouthfeel, driven by balanced tannins and acidity. The sensation it gives is compact and long, without too much extra volume or padding. This wine is like a contoured, chiseled and carefully polished marble statue that you would see in a Renaissance church.
James Suckling 94/100 punten
A dusty, tannic red with plum, red berry and cedar, chocolate and walnut undertones. It’s full-bodied, yet reserved and tight with ultra fine tannins and a vivid finish. A pretty, polished red. Drink after 2022.
WineSpector: 94/100 punten
Luscious black cherry is the main theme in this racy red, accented by plum, licorice, tar and iron. This is dense, turning more austere as the tannins take hold of the long finish. Shows fine energy, balance and potential. Best from 2025 through 2048.—B.S.