Brunello di Montalcino 2016 - 95/100 punten James Suckling
Intens robijnrode wijn met granaatachtigereflecties. In de neus intens heerlijk fris rijp rood fruit, rijpe pruimen, kersen, mineralig, citrus en balsamico. In de mond is de wijn complex, gelaagd, harmonieus, heerlijke zuren van fris rijp rood fruit, met zijdezachte tannines in de zeer lang aanhoudende afdronk.
De wijngaarden zijn gelegen in het gebied van Montosoli. Dit deel van de Brunello DOCG ligt ten noorden van Montalcino en wordt altijd beschouwd als een van de beste Brunello gebieden. Dit vanwege het bijzondere micro klimaat en de zuid-oosten ligging. De wijnen zijn hierdoor altijd uitstekend van structuur, met een mooie zuurgraad, elegant en fruitig.
In de jaren zestig zijn de wijngaarden aangeplant. In daarop volgende jaren zijn nog nieuwe wijngaarden bijgekocht, waardoor Capanna op dit moment zo'n 20ha aan wijngaarden bezit, waarvan ca 80% is aangeplant met de Sangiovese Grosso druivenstokken. De wijgaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 250 en 300 meter. De grondsoort is overwegend klei, met stenen en rijk aan kalk.
In de wijngaard wordt handmatig gewerkt. Ook het snoeien, dat gedurende het groeiseizoen meerdere malen geschiedt, wordt handmatig uitgevoerd. De druiven worden met de hand geoogst. Bij het oogsten worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op de allerbeste kwaliteit. De druiven voor de Brunello komen van de oudste wijngaarden.
Na de oogst worden de druiven zacht geperst, waarna het spontane vergistingsproces met de schil plaats vindt in kegelvormige vaten van Slavonisch eikenhout. De verdere rijping van de wijn geschiedt in Slavonisch eiken vaten van 10 tot 32 hl. voor een periode van 34 tot 38 maanden. Hierna wordt de wijn gebotteld en ontwikkelt zij zich nog zo'n 6 maanden op de fles in de kelders van het domein.
De Brunello di Montalcino 2016 van Capanna begint "op dronk" te komen rond 2023/24. Vervolgens kun je van deze schitterende Brunello nog genieten tot 2035. Decanteer de wijn, of open de fles 24 uur van te voren en drink op maximaal 18ºC.
Brunello di Montalcino Capanna wijn / spijs combinatie: fantastisch bij geroosterd rood vlees, wild, wild, rijpe kazen.
James Suckling: 95/100 punten
Gorgeous aromas of black cherry, cedar, leather and dried flowers follow through to a full body with firm, creamy tannins that are long and caressing. Tight and focused. Pretty clarity to this. Give this three or four years to open. Try after 2023.
Robert Parker: 94/100 punten
I tasted the Capanna 2016 Brunello di Montalcino side by side with the estate's 2015 Riserva and found that these two wines illustrate the vintage differences with clarity. This wine, the so-called "classic Brunello" from the slightly cooler vintage, is immediately more direct and expressive in terms of its bouquet. Aromas of cherry, earthy spice and rosemary essence are lifted and buoyant. However, the mouthfeel is surely more compact and tannic compared to the softer 2015 Riserva. What this wine lacks in texture, it delivers in terms of length and finish. It ages in Slavonian oak for 36 months